Wednesday, January 28, 2026
Home Blog Page 14

Aditya Hridaya Stotra PDF – सूर्य आदित्य हृदय स्तोत्रम 2024-25

सूर्य आदित्य हृदय स्तोत्रम (Aditya Hridaya Stotra) हिंदू धर्म में एक अत्यंत प्रभावशाली और पवित्र स्तोत्र है, जिसे विशेष रूप से भगवान सूर्य की आराधना के लिए पाठ किया जाता है। इसका उल्लेख प्रमुख रूप से रामायण के युद्ध कांड में मिलता है, जब भगवान राम रावण के साथ महायुद्ध में संलग्न होते हैं और उन्हें मार्गदर्शन देने के लिए ऋषि अगस्त्य भगवान सूर्य की उपासना का सुझाव देते हैं। यह स्तोत्र भगवान सूर्य को समर्पित है, जो जीवन, ऊर्जा, और प्रकाश के प्रतीक माने जाते हैं। आप हमारी वेबसाइट में हनुमान चालीसा और श्री हनुमान बजरंग बाण भी पढ़ सकते हैं।

‘आदित्य’ भगवान सूर्य का ही एक नाम है, जिसका अर्थ है अदिति का पुत्र। यह स्तोत्र इस तथ्य को उजागर करता है कि भगवान सूर्य न केवल संसार के जीवों को जीवनदायिनी ऊर्जा प्रदान करते हैं, बल्कि उनका हृदय प्रत्येक प्राणी के अंदर निवास करता है। यह प्रार्थना व्यक्ति के मन को स्थिरता, शांति और आत्मबल प्रदान करती है।

सूर्य उपासना का महत्व भारतीय संस्कृति में आदिकाल से रहा है। इसे स्वास्थ्य, शक्ति और सकारात्मकता के स्रोत के रूप में माना जाता है। आदित्य हृदय स्तोत्र का नियमित पाठ मानसिक और शारीरिक स्वास्थ्य के लिए अत्यंत लाभकारी माना जाता है। इसे विशेष रूप से तब पढ़ा जाता है जब व्यक्ति जीवन में किसी चुनौती का सामना कर रहा हो या जब आत्मविश्वास की कमी महसूस हो रही हो।

इस स्तोत्र में भगवान सूर्य को त्रैलोक्य के अधिपति, अजेय और समस्त संसार को गति प्रदान करने वाले के रूप में वर्णित किया गया है। इसे सुनने या पढ़ने मात्र से व्यक्ति को आंतरिक शांति, साहस और ऊर्जा की अनुभूति होती है।

  • Hindi
  • English

Aditya Hridaya Stotra in Hindi

॥ आदित्य हृदय स्तोत्रम् ॥

(विनियोग)

ॐ अस्य आदित्यह्रदय स्तोत्रस्य
अगस्त्यऋषि: अनुष्टुप्छन्दः आदित्यह्रदयभूतो।
भगवान् ब्रह्मा देवता निरस्ताशेषविघ्नतया
ब्रह्माविद्यासिद्धौ सर्वत्र जयसिद्धौ च विनियोगः॥

ततो युद्धपरिश्रान्तंसमरे चिन्तया स्थितम्।
रावणं चाग्रतो दृष्ट्वायुद्धाय समुपस्थितम्॥1॥

दैवतैश्च समागम्यद्रष्टुमभ्यागतो रणम्।
उपागम्याब्रवीद्राममगस्त्योभगवान् ऋषिः॥2॥

राम राम महाबाहोशृणु गुह्यं सनातनम्।
येन सर्वानरीन् वत्ससमरे विजयिष्यसि॥3॥

आदित्यहृदयं पुण्यंसर्वशत्रुविनाशनम्।
जयावहं जपेन्नित्यम्अक्षय्यं परमं शिवम्॥4॥

सर्वमङ्गलमाङ्गल्यंसर्वपापप्रणाशनम्।
चिन्ताशोकप्रशमनम्आयुर्वर्धनमुत्तमम्॥5॥

रश्मिमंतं समुद्यन्तंदेवासुरनमस्कृतम्।
पूजयस्व विवस्वन्तंभास्करं भुवनेश्वरम्॥6॥

सर्वदेवात्मको ह्येषतेजस्वी रश्मिभावनः।
एष देवासुरगणाँल्लोकान्पाति गभस्तिभिः॥7॥

एष ब्रह्मा च विष्णुश्चशिवः स्कन्दः प्रजापतिः।
महेन्द्रो धनदः कालोयमः सोमो ह्यपां पतिः॥8॥

पितरो वसवः साध्याह्यश्विनौ मरुतो मनुः।
वायुर्वह्निः प्रजाप्राणऋतुकर्ता प्रभाकरः॥9॥

आदित्यः सविता सूर्यःखगः पूषा गभस्तिमान्।
सुवर्णसदृशो भानुर्हिरण्यरेतादिवाकरः॥10॥

हरिदश्वः सहस्रार्चिःसप्तसप्तिर्मरीचिमान्।
तिमिरोन्मथनः शम्भुस्त्वष्टामार्ताण्ड अंशुमान्॥11॥

हिरण्यगर्भः शिशिरस्तपनोभास्करो रविः।
अग्निगर्भोऽदितेः पुत्रःशङ्खः शिशिरनाशनः॥12॥

व्योमनाथस्तमोभेदीऋग्यजुःसामपारगः।
घनवृष्टिरपां मित्रोविन्ध्यवीथीप्लवङ्गमः॥13॥

आतपी मण्डली मृत्युःपिङ्गलः सर्वतापनः।
कविर्विश्वो महातेजाःरक्तः सर्वभवोद्भवः॥14॥

नक्षत्रग्रहताराणामधिपोविश्वभावनः।
तेजसामपि तेजस्वीद्वादशात्मन् नमोऽस्तु ते॥15॥

नमः पूर्वाय गिरयेपश्चिमायाद्रये नमः।
ज्योतिर्गणानां पतयेदिनाधिपतये नमः॥16॥

जयाय जयभद्रायहर्यश्वाय नमो नमः।
नमो नमः सहस्रांशोआदित्याय नमो नमः॥17॥

नम उग्राय वीरायसारङ्गाय नमो नमः।
नमः पद्मप्रबोधायमार्ताण्डाय नमो नमः॥18॥

ब्रह्मेशानाच्युतेशायसूर्यायादित्यवर्चसे।
भास्वते सर्वभक्षायरौद्राय वपुषे नमः॥19॥

तमोघ्नाय हिमघ्नायशत्रुघ्नायामितात्मने।
कृतघ्नघ्नाय देवायज्योतिषां पतये नमः॥20॥

तप्तचामीकराभायवह्नये विश्वकर्मणे।
नमस्तमोऽभिनिघ्नायरुचये लोकसाक्षिणे॥21॥

नाशयत्येष वै भूतंतदेव सृजति प्रभुः।
पायत्येष तपत्येषवर्षत्येष गभस्तिभिः॥22॥

एष सुप्तेषु जागर्तिभूतेषु परिनिष्ठितः।
एष एवाग्निहोत्रं चफलं चैवाग्निहोत्रिणाम्॥23॥

वेदाश्च क्रतवश्चैवक्रतूनां फलमेव च।
यानि कृत्यानि लोकेषुसर्व एष रविः प्रभुः॥24॥

एनमापत्सु कृच्छ्रेषुकान्तातेषु भयेषु च।
कीर्तयन् पुरुषःकश्चिन्नावसीदति राघव॥25॥

पूजयस्वैनमेकाग्रोदेवदेवं जगत्पतिम्।
एतत् त्रिगुणितं जप्त्वायुद्धेषु विजयिष्यसि॥26॥

अस्मिन् क्षणे महाबाहोरावणं त्वं वधिष्यसि।
एवमुक्त्वा तदागस्त्योजगाम च यथागतम्॥27॥

एतच्छ्रुत्वा महातेजानष्टशोकोऽभवत्तदा।
धारयामास सुप्रीतोराघवः प्रयतात्मवान्॥28॥

आदित्यं प्रेक्ष्य जप्त्वातु परं हर्षमवाप्तवान्।
त्रिराचम्य शुचिर्भूत्वाधनुरादाय वीर्यवान्॥29॥

रावणं प्रेक्ष्य हृष्टात्मायुद्धाय समुपागमत्।
सर्वयत्नेन महता वधेतस्य धृतोऽभवत्॥30॥

अथ रविरवदन्निरीक्ष्य रामंमुदितमनाः परमं प्रहृष्यमाणः।
निशिचरपतिसंक्षयं विदित्वासुरगणमध्यगतो वचस्त्वरेति॥31॥

॥ इति आदित्यहृदयम् मन्त्रस्य ॥

॥ Aditya Hridaya Stotram in English ॥

(Viniyoga)

Om Asya Adityahradaya Stotrasya
Agastyarishih Anushtupchhandah Aditya-hridayabhuto।
Bhagavan Brahma Devata Nirastasheshavighnataya
Brahmavidyasiddhau Sarvatra Jayasiddhau Cha Viniyogah॥

Tato YuddhaparishrantamSamare Chintaya Sthitam।
Ravanam Chagrato DrishtvaYuddhaya Samupasthitam॥1॥

Daivataishcha SamagamyaDrashtumabhyagato Ranam।
UpagamyabravidramamagastyoBhagavan Rishih॥2॥

Rama Rama MahabahoShrinu Guhyam Sanatanam।
Yena Sarvanarin VatsaSamare Vijayishyasi॥3॥

Adityahridayam PunyamSarvashatruvinashanam।
Jayavaham JapennityamAkshayyam Paramam Shivam॥4॥

SarvamangalamangalyamSarvapapapranashanam।
ChintashokaprashamanamAyurvardhanamuttamam॥5॥

Rashmimantam SamudyantamDevasuranamaskritam।
Pujayasva VivasvantamBhaskaram Bhuvaneshvaram॥6॥

Sarvadevatmako HyeshaTejasvi Rashmibhavanah।
Esha DevasuragananllokanPati Gabhastibhih॥7॥

Esha Brahma Cha VishnushchaShivah Skandah Prajapatih।
Mahendro Dhanadah KaloYamah Somo Hyapam Patih॥8॥

Pitaro Vasavah SadhyaHyashvinau Maruto Manuh।
Vayurvahnih PrajapranaRitukarta Prabhakarah॥9॥

Adityah Savita SuryahKhagah Pusha Gabhastiman।
Suvarnasadrisho BhanurhiranyaretaDivakarah॥10॥

Haridashvah SahasrarchihSaptasaptirmarichiman।
Timironmathanah ShambhustvashtaMartanda Anshuman॥11॥

Hiranyagarbhah ShishirastapanoBhaskaro Ravih।
Agnigarbhoaditeh PutrahShankhah Shishiranashanah॥12॥

VyomanathastamobhediRigyajuhsamaparagah।
Ghanavrishtirapam MitroVindhyavithiplavangamah॥13॥

Atapi Mandali MrityuhPingalah Sarvatapanah।
Kavirvishvo MahatejahRaktah Sarvabhavodbhavah॥14॥

NakshatragrahataranamadhipoVishvabhavanah।
Tejasamapi TejasviDvadashatman Namoastu Te॥15॥

Namah Purvaya GirayePashchimayadraye Namah।
Jyotirgananam PatayeDinadhipataye Namah॥16॥

Jayaya JayabhadrayaHaryashvaya Namo Namah।
Namo Namah SahasranshoAdityaya Namo Namah॥17॥

Nama Ugraya VirayaSarangaya Namo Namah।
Namah PadmaprabodhayaMartandaya Namo Namah॥18॥

BrahmeshanachyuteshayaSuryayadityavarchase।
Bhasvate SarvabhakshayaRaudraya Vapushe Namah॥19॥

Tamoghnaya HimaghnayaShatrughnayamitatmane।
Kritaghnaghnaya DevayaJyotisham Pataye Namah॥20॥

TaptachamikarabhayaVahnaye Vishvakarmane।
NamastamoabhinighnayaRuchaye Lokasakshine॥21॥

Nashayatyesha Vai BhutamTadeva Srijati Prabhuh।
Payatyesha TapatyeshaVarshatyesha Gabhastibhih॥22॥

Esha Supteshu JagartiBhuteshu Parinishthitah।
Esha Evagnihotram ChaPhalam Chaivagnihotrinam॥23॥

Vedashcha KratavashchaivaKratunam Phalameva Cha।
Yani Krityani LokeshuSarva Esha Ravih Prabhuh॥24॥

Enamapatsu KrichchhreshuKantateshu Bhayeshu Cha।
Kirtayan PurushahKashchinnavasidati Raghava॥25॥

PujayasvainamekagroDevadevam Jagatpatim।
Etat Trigunitam JaptvaYuddheshu Vijayishyasi॥26॥

Asmin Kshane MahabahoRavanam Tvam Vadhishyasi।
Evamuktva TadagastyoJagama Cha Yathagatam॥27॥

Etachchhrutva MahatejaNashtashokoabhavattada।
Dharayamasa SupritoRaghavah Prayatatmavan॥28॥

Adityam Prekshya JaptvaTu Param Harshamavaptavan।
Trirachamya ShuchirbhutvaDhanuradaya Viryavan॥29॥

Ravanam Prekshya HrishtatmaYuddhaya Samupagamat।
Sarvayatnena Mahata VadheTasya Dhritoabhavat॥30॥

Atha Raviravadannirikshya RamamMuditamanah Paramam Prahrishyamanah।
Nishicharapatisankshayam ViditvaSuraganamadhyagato Vachastvareti॥31॥

॥ Iti Adityahridayam Mantrasya ॥



सूर्य आदित्य हृदय स्तोत्रम का भारतीय धार्मिक और सांस्कृतिक परंपरा में अत्यधिक महत्व है। यह स्तोत्र भगवान सूर्य की आराधना और उनकी कृपा प्राप्त करने के लिए अत्यंत प्रभावी माना जाता है। इसका महत्व निम्नलिखित कारणों से है:

  1. आध्यात्मिक बल और आत्मविश्वास:
    आदित्य हृदय स्तोत्रम व्यक्ति को मानसिक शांति, आत्मविश्वास और धैर्य प्रदान करता है। यह स्तोत्र भगवान सूर्य की शक्ति को स्वीकारते हुए व्यक्ति को मानसिक रूप से मजबूत और स्थिर बनाता है।
  2. स्वास्थ्य लाभ:
    भगवान सूर्य को स्वास्थ्य और ऊर्जा का स्रोत माना जाता है। नियमित रूप से आदित्य हृदय स्तोत्रम का पाठ करने से शारीरिक और मानसिक स्वास्थ्य में सुधार होता है। इसे पढ़ने से थकान, तनाव, और अवसाद जैसे मानसिक विकारों से राहत मिलती है। इसके साथ ही, यह स्तोत्र रोगों से मुक्ति पाने और दीर्घायु प्राप्त करने में भी सहायक है।
  3. बाधाओं का निवारण:
    आदित्य हृदय स्तोत्रम जीवन की कठिनाइयों और चुनौतियों से निपटने के लिए अद्वितीय साधन है। इसे पढ़ने से व्यक्ति को जीवन की बाधाओं, विघ्नों और संकटों से छुटकारा मिलता है। भगवान सूर्य के आशीर्वाद से व्यक्ति के जीवन में आने वाली नकारात्मकता दूर होती है और सकारात्मकता का संचार होता है।
  4. धार्मिक और पौराणिक महत्व:
    इस स्तोत्र का उल्लेख रामायण में भी मिलता है, जब ऋषि अगस्त्य भगवान राम को युद्ध के दौरान इस स्तोत्र का पाठ करने का सुझाव देते हैं। यह बताता है कि भगवान सूर्य की उपासना से अजेय बल और विजय प्राप्त की जा सकती है।
  5. धन, यश, और समृद्धि:
    भगवान सूर्य की आराधना व्यक्ति के जीवन में समृद्धि, यश, और सुख का संचार करती है। आदित्य हृदय स्तोत्रम का नियमित पाठ जीवन में सफलता और उन्नति प्राप्त करने का माध्यम है। इसे पढ़ने से भगवान सूर्य की कृपा से व्यक्ति के कार्य सफल होते हैं और जीवन में तरक्की होती है।
  6. ज्ञान और बुद्धि का विकास:
    सूर्य को ज्ञान और प्रकाश का प्रतीक माना जाता है। आदित्य हृदय स्तोत्रम का पाठ व्यक्ति की बौद्धिक क्षमता और निर्णय लेने की शक्ति को बढ़ाता है। यह ध्यान और एकाग्रता को भी सुधारता है, जिससे व्यक्ति के कार्यों में दक्षता आती है।

इस प्रकार, आदित्य हृदय स्तोत्रम न केवल धार्मिक दृष्टि से महत्वपूर्ण है, बल्कि यह व्यक्ति के जीवन के हर पहलू में सुधार लाने में सहायक होता है।


1. श्री आदित्य सूर्य मंत्र क्या है?

श्री आदित्य सूर्य मंत्र भगवान सूर्य की उपासना के लिए एक शक्तिशाली मंत्र है। इसका उच्चारण व्यक्ति को ऊर्जा, शक्ति और मानसिक स्थिरता प्रदान करता है। यह मंत्र भगवान सूर्य को प्रसन्न करने और जीवन में सकारात्मकता लाने के उद्देश्य से किया जाता है। इस मंत्र का प्रमुख हिस्सा आदित्य हृदय स्तोत्रम है, जिसमें भगवान सूर्य की महिमा का वर्णन किया गया है।

2. आदित्य हृदय स्तोत्र कब से शुरू करें?

आदित्य हृदय स्तोत्र का पाठ किसी भी शुभ दिन से शुरू किया जा सकता है, लेकिन रविवार, जो कि भगवान सूर्य का दिन है, विशेष रूप से उत्तम माना जाता है। इसे सूर्योदय के समय पढ़ना सबसे प्रभावकारी माना गया है, जब सूर्य की पहली किरणें व्यक्ति पर पड़ती हैं।

3. आदित्य हृदयम का प्रतिदिन जाप करने से क्या लाभ होता है?

आदित्य हृदयम का प्रतिदिन जाप करने से व्यक्ति को मानसिक शांति, आत्मविश्वास, और साहस प्राप्त होता है। यह शारीरिक और मानसिक स्वास्थ्य को सुधारने, रोगों से मुक्ति, और ऊर्जा में वृद्धि के लिए अत्यंत लाभकारी माना जाता है। साथ ही, यह व्यक्ति के जीवन में सकारात्मक बदलाव और बाधाओं से मुक्ति दिलाता है।

4. आदित्य हृदयम का जप कितनी बार करना चाहिए?

आदित्य हृदयम का पाठ प्रतिदिन कम से कम 3 बार करने की सलाह दी जाती है। यदि समय कम हो तो 1 बार का पाठ भी किया जा सकता है। विशेष इच्छाओं की पूर्ति के लिए 11, 21 या 108 बार पाठ करना भी शुभ माना जाता है।

5. स्तोत्र का पाठ कब करें?

आदित्य हृदय स्तोत्र का पाठ सूर्योदय के समय करना सर्वोत्तम है, जब सूर्य की किरणें नई ऊर्जा प्रदान करती हैं। यदि संभव न हो तो इसे दिन में किसी भी समय किया जा सकता है, लेकिन सूर्योदय और सूर्यास्त के समय इसका विशेष प्रभाव माना जाता है।

6. जप करने के बाद क्या करना चाहिए?

आदित्य हृदयम का जप करने के बाद भगवान सूर्य को जल अर्पण करना चाहिए, जिसे सूर्य अर्घ्य कहा जाता है। इसके बाद मन ही मन भगवान से अपनी इच्छाओं की पूर्ति के लिए प्रार्थना करें और सकारात्मक सोच के साथ अपने कार्यों को आगे बढ़ाएं।


Shri Durga Kavach Lyrics PDF – श्री दुर्गा देवी कवच हिंदी 2024 -25

दुर्गा कवच (Durga Kavach Lyrics) मार्कंडेय पुराण का एक शक्तिशाली भजन है, जिसे देवी दुर्गा के आशीर्वाद और सुरक्षा के लिए पढ़ा जाता है। माना जाता है कि यह पवित्र भजन भक्तों के लिए एक अभेद्य कवच का काम करता है, जो उन्हें नकारात्मक ऊर्जाओं, बाधाओं और प्रतिकूलताओं से बचाता है। दुर्गा कवच का जाप करके, व्यक्ति माँ दुर्गा की दिव्य कृपा प्राप्त करता है, जिन्हें शक्ति, साहस और करुणा के अवतार के रूप में सम्मानित किया जाता है। छंद देवी के विभिन्न रूपों और उनके सुरक्षात्मक पहलुओं का वर्णन करते हैं, जो इसे दुर्गा सप्तशती के पाठ का एक महत्वपूर्ण हिस्सा बनाते हैं।

ये भी पढें: दुर्गा पूजा | दुर्गा अमृतवाणी | दुर्गा चालीसा | दुर्गा माता की आरती |

  • हिन्दी
  • English

Durga Kavach in Hindi

॥अथ श्री देव्याः कवचम्॥

ॐ अस्य श्रीचण्डीकवचस्य ब्रह्मा ऋषिः, अनुष्टुप् छन्दः,
चामुण्डा देवता, अङ्गन्यासोक्तमातरो बीजम्, दिग्बन्धदेवतास्तत्त्वम्,
श्रीजगदम्बाप्रीत्यर्थे सप्तशतीपाठाङ्गत्वेन जपे विनियोगः।

ॐ नमश्चण्डिकायै।

॥मार्कण्डेय उवाच॥

ॐ यद्गुह्यं परमं लोके सर्वरक्षाकरं नृणाम्।
यन्न कस्य चिदाख्यातं तन्मे ब्रूहि पितामह॥1॥

॥ब्रह्मोवाच॥

अस्ति गुह्यतमं विप्रा सर्वभूतोपकारकम्।
दिव्यास्तु कवचं पुण्यं तच्छृणुष्वा महामुने॥2॥

प्रथमं शैलपुत्री च द्वितीयं ब्रह्मचारिणी।
तृतीयं चन्द्रघण्टेति कूष्माण्डेति चतुर्थकम्॥3॥

पञ्चमं स्कन्दमातेति षष्ठं कात्यायनीति च
सप्तमं कालरात्रीति महागौरीति चाष्टमम्॥4॥

नवमं सिद्धिदात्री च नव दुर्गाः प्रकीर्तिताः।
उक्तान्येतानि नामानि ब्रह्मणैव महात्मना॥5॥

अग्निना दह्यमानस्तु शत्रुमध्ये गतो रणे।
विषमे दुर्गमे चैव भयार्ताः शरणं गताः॥6॥

न तेषां जायते किञ्चिदशुभं रणसङ्कटे।
नापदं तस्य पश्यामि शोकदुःखभयं न ही॥7॥

यैस्तु भक्त्या स्मृता नूनं तेषां वृद्धिः प्रजायते।
ये त्वां स्मरन्ति देवेशि रक्षसे तान्न संशयः॥8॥

प्रेतसंस्था तु चामुण्डा वाराही महिषासना।
ऐन्द्री गजसमारूढा वैष्णवी गरुडासना॥9॥

माहेश्वरी वृषारूढा कौमारी शिखिवाहना।
लक्ष्मी: पद्मासना देवी पद्महस्ता हरिप्रिया॥10॥

श्वेतरूपधारा देवी ईश्वरी वृषवाहना।
ब्राह्मी हंससमारूढा सर्वाभरणभूषिता॥ 11॥

इत्येता मातरः सर्वाः सर्वयोगसमन्विताः।
नानाभरणशोभाढया नानारत्नोपशोभिता:॥ 12॥

दृश्यन्ते रथमारूढा देव्याः क्रोधसमाकुला:।
शङ्खं चक्रं गदां शक्तिं हलं च मुसलायुधम्॥13॥

खेटकं तोमरं चैव परशुं पाशमेव च।
कुन्तायुधं त्रिशूलं च शार्ङ्गमायुधमुत्तमम्॥ 14॥

दैत्यानां देहनाशाय भक्तानामभयाय च।
धारयन्त्यायुद्धानीथं देवानां च हिताय वै॥ 15॥

नमस्तेऽस्तु महारौद्रे महाघोरपराक्रमे।
महाबले महोत्साहे महाभयविनाशिनि॥16॥

त्राहि मां देवि दुष्प्रेक्ष्ये शत्रूणां भयवर्धिनि।
प्राच्यां रक्षतु मामैन्द्रि आग्नेय्यामग्निदेवता॥ 17॥

दक्षिणेऽवतु वाराही नैऋत्यां खङ्गधारिणी।
प्रतीच्यां वारुणी रक्षेद् वायव्यां मृगवाहिनी॥ 18॥

उदीच्यां पातु कौमारी ऐशान्यां शूलधारिणी।
ऊर्ध्वं ब्रह्माणी में रक्षेदधस्ताद् वैष्णवी तथा॥ 19॥

एवं दश दिशो रक्षेच्चामुण्डा शववाहाना।
जाया मे चाग्रतः पातु: विजया पातु पृष्ठतः॥ 20॥

अजिता वामपार्श्वे तु दक्षिणे चापराजिता।
शिखामुद्योतिनि रक्षेदुमा मूर्ध्नि व्यवस्थिता॥21॥

मालाधारी ललाटे च भ्रुवो रक्षेद् यशस्विनी।
त्रिनेत्रा च भ्रुवोर्मध्ये यमघण्टा च नासिके॥ 22॥

शङ्खिनी चक्षुषोर्मध्ये श्रोत्रयोर्द्वारवासिनी।
कपोलौ कालिका रक्षेत्कर्णमूले तु शङ्करी ॥ 23॥

नासिकायां सुगन्‍धा च उत्तरोष्ठे च चर्चिका।
अधरे चामृतकला जिह्वायां च सरस्वती॥ 24॥

दन्तान् रक्षतु कौमारी कण्ठदेशे तु चण्डिका।
घण्टिकां चित्रघण्टा च महामाया च तालुके॥ 25॥

कामाक्षी चिबुकं रक्षेद्‍ वाचं मे सर्वमङ्गला।
ग्रीवायां भद्रकाली च पृष्ठवंशे धनुर्धारी॥ 26॥

नीलग्रीवा बहिःकण्ठे नलिकां नलकूबरी।
स्कन्धयोः खङ्गिनी रक्षेद्‍ बाहू मे वज्रधारिणी॥27॥

हस्तयोर्दण्डिनी रक्षेदम्बिका चान्गुलीषु च।
नखाञ्छूलेश्वरी रक्षेत्कुक्षौ रक्षेत्कुलेश्वरी॥28॥

स्तनौ रक्षेन्‍महादेवी मनः शोकविनाशिनी।
हृदये ललिता देवी उदरे शूलधारिणी॥ 29॥

नाभौ च कामिनी रक्षेद्‍ गुह्यं गुह्येश्वरी तथा।
पूतना कामिका मेढ्रं गुडे महिषवाहिनी॥30॥

कट्यां भगवतीं रक्षेज्जानूनी विन्ध्यवासिनी।
जङ्घे महाबला रक्षेत्सर्वकामप्रदायिनी॥31॥

गुल्फयोर्नारसिंही च पादपृष्ठे तु तैजसी।
पादाङ्गुलीषु श्रीरक्षेत्पादाध:स्तलवासिनी॥32॥

नखान् दंष्ट्रा कराली च केशांशचैवोर्ध्वकेशिनी।
रोमकूपेषु कौबेरी त्वचं वागीश्वरी तथा॥33॥

रक्तमज्जावसामांसान्यस्थिमेदांसि पार्वती।
अन्त्राणि कालरात्रिश्च पित्तं च मुकुटेश्वरी॥ 34 ॥

पद्मावती पद्मकोशे कफे चूडामणिस्तथा।
ज्वालामुखी नखज्वालामभेद्या सर्वसन्धिषु॥35 ॥

शुक्रं ब्रह्माणी मे रक्षेच्छायां छत्रेश्वरी तथा।
अहङ्कारं मनो बुद्धिं रक्षेन्मे धर्मधारिणी॥36॥

प्राणापानौ तथा व्यानमुदानं च समानकम्।
वज्रहस्ता च मे रक्षेत्प्राणं कल्याणशोभना॥37॥

रसे रूपे च गन्धे च शब्दे स्पर्शे च योगिनी।
सत्वं रजस्तमश्चैव रक्षेन्नारायणी सदा॥38॥

आयू रक्षतु वाराही धर्मं रक्षतु वैष्णवी।
यशः कीर्तिं च लक्ष्मीं च धनं विद्यां च चक्रिणी॥39 ॥

गोत्रमिन्द्राणि मे रक्षेत्पशून्मे रक्ष चण्डिके।
पुत्रान् रक्षेन्महालक्ष्मीर्भार्यां रक्षतु भैरवी॥40॥

पन्थानं सुपथा रक्षेन्मार्गं क्षेमकरी तथा।
राजद्वारे महालक्ष्मीर्विजया सर्वतः स्थिता॥ 41 ॥

रक्षाहीनं तु यत्स्थानं वर्जितं कवचेन तु।
तत्सर्वं रक्ष मे देवी जयन्ती पापनाशिनी॥42 ॥

पदमेकं न गच्छेतु यदिच्छेच्छुभमात्मनः।
कवचेनावृतो नित्यं यात्र यत्रैव गच्छति॥43 ॥

तत्र तत्रार्थलाभश्च विजयः सर्वकामिकः।
यं यं चिन्तयते कामं तं तं प्राप्नोति निश्चितम् ॥44॥

परमैश्वर्यमतुलं प्राप्स्यते भूतले पुमान्
निर्भयो जायते मर्त्यः सङ्ग्रमेष्वपराजितः।॥45॥

त्रैलोक्ये तु भवेत्पूज्यः कवचेनावृतः पुमान्
इदं तु देव्याः कवचं देवानामपि दुर्लभम्। ॥46॥

य: पठेत्प्रयतो नित्यं त्रिसन्ध्यं श्रद्धयान्वितः
दैवी कला भवेत्तस्य त्रैलोक्येष्वपराजितः॥47॥

जीवेद् वर्षशतं साग्रामपमृत्युविवर्जितः
नश्यन्ति व्याधयः सर्वे लूताविस्फोटकादयः॥ 48॥

स्थावरं जङ्गमं चैव कृत्रिमं चापि यद्विषम्
अभिचाराणि सर्वाणि मन्त्रयन्त्राणि भूतले॥49॥

भूचराः खेचराशचैव जलजाश्चोपदेशिकाः
सहजा कुलजा माला डाकिनी शाकिनी तथा। ॥ 50॥

अन्तरिक्षचरा घोरा डाकिन्यश्च महाबला
ग्रहभूतपिशाचाश्च यक्षगन्धर्वराक्षसा:॥ 51॥

ब्रह्मराक्षसवेतालाः कूष्माण्डा भैरवादयः
नश्यन्ति दर्शनात्तस्य कवचे हृदि संस्थिते। ॥ 52॥

मानोन्नतिर्भावेद्राज्यं तेजोवृद्धिकरं परम्
यशसा वद्धते सोऽपी कीर्तिमण्डितभूतले ॥ 53 ॥

जपेत्सप्तशतीं चणण्डीं कृत्वा तु कवचं पूरा
यावद्भूमण्डलं धत्ते सशैलवनकाननम्। ॥54॥

तावत्तिष्ठति मेदिनयां सन्ततिः पुत्रपौत्रिकी |
देहान्ते परमं स्थानं यात्सुरैरपि दुर्लभम्। ॥55 ॥

प्राप्नोति पुरुषो नित्यं महामायाप्रसादतः
लभते परमं रूपं शिवेन सह मोदते ॥ॐ॥ ॥ 56॥

।। इति देव्या: कवचं सम्पूर्णम् ।।

Durga Kavach Lyrics in English

Oṃ Namaścaṇḍikāyai

Om Asya Srichandikavachasya Brahma Rishi, Anushtup Chhandah, Chamunda Devta, Anganyasoktamaro Beejam, Digbandhadevatastatvam, Shrijagadambaprityarthe Saptasatipathangatven Jape Viniyoga.

Oṃ Namaścaṇḍikāyai

| Mārkaṇḍeya Uvāca |
Oṃ Yadguhyaṃ Paramaṃ Loke Sarvarakṣākaraṃ Nṛṇām |
Yanna Kasyacidākhyātaṃ Tanme Brūhi Pitāmaha || 1 ||

| Brahmovāca |
Asti Guhyatamaṃ Vipra Sarvabhūtopakārakam |
Devyāstu Kavacaṃ Puṇyaṃ Tacchṛṇuṣva Mahāmune || 2 ||

Prathamaṃ Śailaputrī Ca Dvitīyaṃ Brahmacāriṇī |
Tṛtīyaṃ Candraghaṇṭeti Kūṣmāṇḍeti Caturthakam || 3 ||

Pañcamaṃ Skandamāteti Ṣaṣṭhaṃ Kātyāyanīti Ca |
Saptamaṃ Kālarātrīti Mahāgaurīti Cāṣṭamam || 4 ||

Navamaṃ Siddhidātrī Ca Navadurgāḥ Prakīrtitāḥ |
Uktānyetāni Nāmāni Brahmaṇaiva Mahātmanā || 5 ||

Agninā Dahyamānastu Śatrumadhye Gato Raṇe |
Viṣame Durgame Caiva Bhayārtāḥ Śaraṇaṃ Gatāḥ || 6 ||

Na Teṣāṃ Jāyate Kiñcidaśubhaṃ Raṇasaṅkaṭe |
Nāpadaṃ Tasya Paśyāmi Śokaduḥkhabhayaṃ Na Hi || 7 ||

Yaistu Bhaktyā Smṛtā Nūnaṃ Teṣāṃ Vṛddhiḥ Prajāyate |
Ye Tvāṃ Smaranti Deveśi Rakṣase Tānnasaṃśayaḥ || 8 ||

Pretasaṃsthā Tu Cāmuṇḍā Vārāhī Mahiṣāsanā |
Aindrī Gajasamārūḍhā Vaiṣṇavī Garuḍāsanā || 9 ||

Māheśvarī Vṛṣārūḍhā Kaumārī Śikhivāhanā |
Lakṣmīḥ Padmāsanā Devī Padmahastā Haripriyā || 10 ||

Śvetarūpadharā Devī Īśvarī Vṛṣavāhanā |
Brāhmī Haṃsasamārūḍhā Sarvābharaṇabhūṣitā || 11 ||

Ityetā Mātaraḥ Sarvāḥ Sarvayogasamanvitāḥ |
Nānābharaṇāśobhāḍhyā Nānāratnopaśobhitāḥ || 12 ||

Dṛśyante Rathamārūḍhā Devyaḥ Krodhasamākulāḥ |
Śaṅkhaṃ Cakraṃ Gadāṃ Śaktiṃ Halaṃ Ca Musalāyudham || 13 ||

Kheṭakaṃ Tomaraṃ Caiva Paraśuṃ Pāśameva Ca |
Kuntāyudhaṃ Triśūlaṃ Ca Śārṅgamāyudhamuttamam || 14 ||

Daityānāṃ Dehanāśāya Bhaktānāmabhayāya Ca |
Dhārayantyāyudhānītthaṃ Devānāṃ Ca Hitāya Vai || 15 ||

Namaste‌உstu Mahāraudre Mahāghoraparākrame |
Mahābale Mahotsāhe Mahābhayavināśini || 16 ||

Trāhi Māṃ Devi Duṣprekṣye Śatrūṇāṃ Bhayavardhini |
Prācyāṃ Rakṣatu Māmaindrī Āgneyyāmagnidevatā || 17 ||

Dakṣiṇe‌உvatu Vārāhī Nairṛtyāṃ Khaḍgadhāriṇī |
Pratīcyāṃ Vāruṇī Rakṣedvāyavyāṃ Mṛgavāhinī || 18 ||

Udīcyāṃ Pātu Kaumārī Aiśānyāṃ Śūladhāriṇī |
Ūrdhvaṃ Brahmāṇī Me Rakṣedadhastādvaiṣṇavī Tathā || 19 ||

Evaṃ Daśa Diśo Rakṣeccāmuṇḍā Śavavāhanā |
Jayā Me Cāgrataḥ Pātu Vijayā Pātu Pṛṣṭhataḥ || 20 ||

Ajitā Vāmapārśve Tu Dakṣiṇe Cāparājitā |
Śikhāmudyotinī Rakṣedumā Mūrdhni Vyavasthitā || 21 ||

Mālādharī Lalāṭe Ca Bhruvau Rakṣedyaśasvinī |
Trinetrā Ca Bhruvormadhye Yamaghaṇṭā Ca Nāsike || 22 ||

Śaṅkhinī Cakṣuṣormadhye Śrotrayordvāravāsinī |
Kapolau Kālikā Rakṣetkarṇamūle Tu Śāṅkarī || 23 ||

Nāsikāyāṃ Sugandhā Ca Uttaroṣṭhe Ca Carcikā |
Adhare Cāmṛtakalā Jihvāyāṃ Ca Sarasvatī || 24 ||

Dantān Rakṣatu Kaumārī Kaṇṭhadeśe Tu Caṇḍikā |
Ghaṇṭikāṃ Citraghaṇṭā Ca Mahāmāyā Ca Tāluke || 25 ||

Kāmākṣī Cibukaṃ Rakṣedvācaṃ Me Sarvamaṅgaḷā |
Grīvāyāṃ Bhadrakāḷī Ca Pṛṣṭhavaṃśe Dhanurdharī || 26 ||

Nīlagrīvā Bahiḥ Kaṇṭhe Nalikāṃ Nalakūbarī |
Skandhayoḥ Khaḍginī Rakṣedbāhū Me Vajradhāriṇī || 27 ||

Hastayordaṇḍinī Rakṣedambikā Cāṅgulīṣu Ca |
Nakhāñchūleśvarī Rakṣetkukṣau Rakṣetkuleśvarī || 28 ||

Stanau Rakṣenmahādevī Manaḥśokavināśinī |
Hṛdaye Lalitā Devī Udare Śūladhāriṇī || 29 ||

Nābhau Ca Kāminī Rakṣedguhyaṃ Guhyeśvarī Tathā |
Pūtanā Kāmikā Meḍhraṃ Gude Mahiṣavāhinī || 30 ||

Kaṭyāṃ Bhagavatī Rakṣejjānunī Vindhyavāsinī |
Jaṅghe Mahābalā Rakṣetsarvakāmapradāyinī || 31 ||

Gulphayornārasiṃhī Ca Pādapṛṣṭhe Tu Taijasī |
Pādāṅgulīṣu Śrī Rakṣetpādādhastalavāsinī || 32 ||

Nakhān Daṃṣṭrakarālī Ca Keśāṃścaivordhvakeśinī |
Romakūpeṣu Kauberī Tvacaṃ Vāgīśvarī Tathā || 33 ||

Raktamajjāvasāmāṃsānyasthimedāṃsi Pārvatī |
Antrāṇi Kālarātriśca Pittaṃ Ca Mukuṭeśvarī || 34 ||

Padmāvatī Padmakośe Kaphe Cūḍāmaṇistathā |
Jvālāmukhī Nakhajvālāmabhedyā Sarvasandhiṣu || 35 ||

Śukraṃ Brahmāṇi! Me Rakṣecchāyāṃ Chatreśvarī Tathā |
Ahaṅkāraṃ Mano Buddhiṃ Rakṣenme Dharmadhāriṇī || 36 ||

Prāṇāpānau Tathā Vyānamudānaṃ Ca Samānakam |
Vajrahastā Ca Me Rakṣetprāṇaṃ Kalyāṇaśobhanā || 37 ||

Rase Rūpe Ca Gandhe Ca Śabde Sparśe Ca Yoginī |
Sattvaṃ Rajastamaścaiva Rakṣennārāyaṇī Sadā || 38 ||

Āyū Rakṣatu Vārāhī Dharmaṃ Rakṣatu Vaiṣṇavī |
Yaśaḥ Kīrtiṃ Ca Lakṣmīṃ Ca Dhanaṃ Vidyāṃ Ca Cakriṇī || 39 ||

Gotramindrāṇi! Me Rakṣetpaśūnme Rakṣa Caṇḍike |
Putrān Rakṣenmahālakṣmīrbhāryāṃ Rakṣatu Bhairavī || 40 ||

Panthānaṃ Supathā Rakṣenmārgaṃ Kṣemakarī Tathā |
Rājadvāre Mahālakṣmīrvijayā Sarvataḥ Sthitā || 41 ||

Rakṣāhīnaṃ Tu Yat-Sthānaṃ Varjitaṃ Kavacena Tu |
Tatsarvaṃ Rakṣa Me Devi! Jayantī Pāpanāśinī || 42 ||

Padamekaṃ Na Gacchettu Yadīcchecchubhamātmanaḥ |
Kavacenāvṛto Nityaṃ Yatra Yatraiva Gacchati || 43 ||

Tatra Tatrārthalābhaśca Vijayaḥ Sārvakāmikaḥ |
Yaṃ Yaṃ Cintayate Kāmaṃ Taṃ Taṃ Prāpnoti Niścitam || 44 ||

Paramaiśvaryamatulaṃ Prāpsyate Bhūtale Pumān |
Nirbhayo Jāyate Martyaḥ Saṅgrāmeṣvaparājitaḥ || 45 ||

Trailokye Tu Bhavetpūjyaḥ Kavacenāvṛtaḥ Pumān |
Idaṃ Tu Devyāḥ Kavacaṃ Devānāmapi Durlabham || 46 ||

Yaḥ Paṭhetprayato Nityaṃ Trisandhyaṃ Śraddhayānvitaḥ |
Daivīkalā Bhavettasya Trailokyeṣvaparājitaḥ | 47 ||

Jīvedvarṣaśataṃ Sāgramapamṛtyuvivarjitaḥ |
Naśyanti Vyādhayaḥ Sarve Lūtāvisphoṭakādayaḥ || 48 ||

Sthāvaraṃ Jaṅgamaṃ Caiva Kṛtrimaṃ Caiva Yadviṣam |
Abhicārāṇi Sarvāṇi Mantrayantrāṇi Bhūtale || 49 ||

Bhūcarāḥ Khecarāścaiva Julajāścopadeśikāḥ |
Sahajā Kulajā Mālā Ḍākinī Śākinī Tathā || 50 ||

Antarikṣacarā Ghorā Ḍākinyaśca Mahābalāḥ |
Grahabhūtapiśācāśca Yakṣagandharvarākṣasāḥ || 51 ||

Brahmarākṣasavetālāḥ Kūṣmāṇḍā Bhairavādayaḥ |
Naśyanti Darśanāttasya Kavace Hṛdi Saṃsthite || 52 ||

Mānonnatirbhavedrāṅñastejovṛddhikaraṃ Param |
Yaśasā Vardhate So‌உpi Kīrtimaṇḍitabhūtale || 53 ||

Japetsaptaśatīṃ Caṇḍīṃ Kṛtvā Tu Kavacaṃ Purā |
Yāvadbhūmaṇḍalaṃ Dhatte Saśailavanakānanam || 54 ||

Tāvattiṣṭhati Medinyāṃ Santatiḥ Putrapautrikī |
Dehānte Paramaṃ Sthānaṃ Yatsurairapi Durlabham || 55 ||

Prāpnoti Puruṣo Nityaṃ Mahāmāyāprasādataḥ |
Labhate Paramaṃ Rūpaṃ Śivena Saha Modate || 56 ||

|| Iti Vārāhapurāṇe Hariharabrahma Viracitaṃ Devyāḥ Kavacaṃ Sampūrṇam ||



दुर्गा कवच का महत्व (Importance of Durga Kavach)

मां दुर्गा की कृपा (Blessings of Goddess Durga)
दुर्गा कवच का नियमित रूप से जाप या प्रयोग करने से भक्त मां दुर्गा की विशेष कृपा प्राप्त करते हैं। यह कवच जीवन में आने वाली कठिनाइयों और समस्याओं से बचाव करता है, जिससे व्यक्ति मानसिक और शारीरिक रूप से स्वस्थ और सुरक्षित महसूस करता है। मां दुर्गा की कृपा से भक्त हर विपत्ति का सामना साहस और धैर्य के साथ करने में सक्षम होते हैं।

भयहीनता
दुर्गा कवच को धारण करने से व्यक्ति के मन से भय दूर होता है। यह कवच नकारात्मक ऊर्जा और बुरी शक्तियों से रक्षा करता है, जिससे व्यक्ति निडर होकर अपने जीवन को जी सकता है। इसका पाठ या जप करने से मानसिक शांति प्राप्त होती है और जीवन के विभिन्न क्षेत्रों में चुनौतियों का सामना करने की शक्ति मिलती है।

आत्मविश्वास
दुर्गा कवच का नियमित रूप से उच्चारण व्यक्ति के आत्मविश्वास को बढ़ाता है। यह कवच मानसिक शक्ति और साहस प्रदान करता है, जिससे व्यक्ति को अपने कार्यों में सफलता प्राप्त होती है। इसका प्रभाव सकारात्मक सोच और संकल्प को मजबूती देता है, जिससे कठिनाइयों का सामना करना आसान हो जाता है और जीवन के हर क्षेत्र में उन्नति होती है।

दुर्गा कवच का उपयोग (Usage of Durga Kavach)

पूजा और ध्यान
दुर्गा कवच का पाठ या जप पूजा और ध्यान के समय किया जाता है। इसे ध्यान के साथ करने से भक्त की आत्मा शुद्ध होती है और वह मां दुर्गा के दिव्य आशीर्वाद और शक्ति का अनुभव करता है। यह एक आध्यात्मिक प्रक्रिया है जो भक्त और देवी के बीच एक गहरे संवाद को जन्म देती है, जिससे भक्त को मां दुर्गा की कृपा का अहसास होता है और मन को शांति मिलती है।

सुरक्षा का आभास
दुर्गा कवच का नियमित पाठ व्यक्ति को एक सुरक्षा कवच का आभास कराता है। इसका उच्चारण करने से न केवल बाहरी खतरों से सुरक्षा मिलती है, बल्कि मानसिक और आध्यात्मिक रूप से भी व्यक्ति स्वयं को सुरक्षित महसूस करता है। इस कवच का प्रभाव व्यक्ति के मनोबल को बढ़ाता है और उसे यह विश्वास दिलाता है कि वह हर कठिनाई से सुरक्षित है।

आत्म-विकास
दुर्गा कवच आत्मिक विकास का एक सशक्त साधन है। इसका नियमित उपयोग व्यक्ति की आत्मा को जाग्रत करता है और उसे आध्यात्मिक दिशा में आगे बढ़ने के लिए प्रेरित करता है। यह व्यक्ति के अंदर सकारात्मक ऊर्जा का संचार करता है, जिससे वह जीवन के हर क्षेत्र में आध्यात्मिक उन्नति प्राप्त कर सकता है। साथ ही, यह ध्यान और साधना के माध्यम से व्यक्ति को अपने भीतर की दिव्यता को पहचानने में मदद करता है।

दुर्गा कवच के लाभ (Benefits of Durga Kavach)

मानसिक शांति
दुर्गा कवच का नियमित रूप से पाठ या जप करने से मानसिक शांति मिलती है। यह नकारात्मक विचारों और तनाव को दूर करने में सहायक होता है, जिससे मन को स्थिरता और संतुलन प्राप्त होता है। व्यक्ति के मन में शांति और संतोष का भाव जाग्रत होता है, जिससे उसकी आत्मा को सांत्वना और सुकून मिलता है।

शारीरिक स्वास्थ्य
दुर्गा कवच का पाठ या ध्यान केवल मानसिक लाभ ही नहीं देता, बल्कि शारीरिक स्वास्थ्य में भी सुधार लाता है। इसे नियमित रूप से करने से शरीर में सकारात्मक ऊर्जा का संचार होता है, जो रोग-प्रतिरोधक क्षमता को बढ़ावा देती है और व्यक्ति को स्वस्थ एवं ऊर्जा से भरपूर बनाती है।

संतान सुख
दुर्गा कवच का प्रयोग संतान प्राप्ति और संतान के कल्याण के लिए भी किया जाता है। इसका पाठ करने से मां दुर्गा की कृपा से संतान सुख की प्राप्ति होती है। जो लोग संतान प्राप्ति की कामना रखते हैं, उनके लिए यह कवच अत्यंत लाभकारी माना जाता है। यह वंश वृद्धि और संतान की सुख-शांति में सहायक होता है।

कैसे प्रयोग करें (How to Use Durga Kavach)

पूजा और ध्यान
दुर्गा कवच का प्रभाव तब और बढ़ जाता है जब इसे पूजा और ध्यान के साथ किया जाता है। इसे अपने दैनिक पूजा अनुष्ठान का हिस्सा बनाने से मन और आत्मा का विकास होता है। पूजा के समय दुर्गा कवच का पाठ करने से मां दुर्गा के साथ एकाग्रता बढ़ती है, और भक्त उनके दिव्य स्वरूप से जुड़ाव महसूस करता है। इससे आंतरिक शांति और आध्यात्मिक उत्थान प्राप्त होता है।

मंत्र जाप
दुर्गा कवच के साथ यदि मंत्रों का जाप किया जाए, तो उसकी शक्ति और प्रभाव में अत्यधिक वृद्धि होती है। दुर्गा कवच के मंत्रों का उच्चारण सही ढंग से और शुद्ध भाव से करने पर मां दुर्गा की कृपा जल्दी प्राप्त होती है। इससे व्यक्ति के जीवन में सकारात्मक परिवर्तन आते हैं, और हर क्षेत्र में सफलता और समृद्धि प्राप्त होती है।


1. दुर्गा कवच कैसे पढ़ना चाहिए?

दुर्गा कवच का पाठ करने से पहले भक्त को शुद्ध और शांत वातावरण में बैठना चाहिए। सुबह या शाम का समय सबसे उत्तम माना जाता है। पाठ से पहले स्नान करके स्वच्छ वस्त्र धारण करें और पूजा स्थान पर दीपक जलाएं। मां दुर्गा की मूर्ति या चित्र के सामने आसन लगाकर ध्यान करें। दुर्गा कवच का पाठ करते समय अपने मन और हृदय को मां दुर्गा की कृपा और शक्तियों से जोड़ने का प्रयास करें। उच्चारण स्पष्ट और भावपूर्ण होना चाहिए, जिससे मां दुर्गा की कृपा शीघ्र प्राप्त हो सके। दुर्गा कवच का पाठ कम से कम 9 दिनों तक नियमित रूप से करना चाहिए, विशेष रूप से नवरात्रि के समय इसका महत्व और बढ़ जाता है। पाठ के बाद मां दुर्गा की आरती और प्रार्थना करें, जिससे दिन भर की ऊर्जा और सुरक्षा प्राप्त होती है। नियमित रूप से पाठ करने से मन शांत, आत्मविश्वास बढ़ता है, और जीवन में सकारात्मक बदलाव आते हैं।

2. प्रतिदिन दुर्गा माता के कवच का पाठ करने से क्या फायदा होता है?

प्रतिदिन दुर्गा माता के कवच का पाठ करने से भक्त को मानसिक, शारीरिक और आध्यात्मिक लाभ प्राप्त होते हैं। यह कवच व्यक्ति के जीवन में सकारात्मक ऊर्जा का संचार करता है और उसे नकारात्मक शक्तियों और बुराइयों से सुरक्षा प्रदान करता है। इसका नियमित पाठ करने से मन को शांति मिलती है, जिससे तनाव और चिंता दूर होती है। आत्मविश्वास और साहस में वृद्धि होती है, जो व्यक्ति को जीवन की चुनौतियों का सामना करने में सक्षम बनाता है। इसके अलावा, यह कवच शारीरिक स्वास्थ्य को भी प्रभावित करता है, जिससे व्यक्ति की रोग-प्रतिरोधक क्षमता बढ़ती है। दुर्गा कवच का नियमित अभ्यास जीवन में सफलता और समृद्धि को भी आकर्षित करता है। मां दुर्गा की कृपा से व्यक्ति का मन और आत्मा दोनों शुद्ध होते हैं, जिससे आध्यात्मिक उन्नति और आंतरिक शांति प्राप्त होती है।

क्या चंडी कवच ​​और दुर्गा कवच एक ही है?

चंडी कवच ​​और दुर्गा कवच दोनों शक्तिशाली मंत्रों का संग्रह हैं, लेकिन ये एक नहीं हैं। चंडी कवच देवी चंडी या मां चामुंडा की स्तुति में है, जो मां दुर्गा के उग्र रूपों में से एक हैं। यह कवच अधिकतर “दुर्गा सप्तशती” के अंग के रूप में आता है और विशेष रूप से चंडी यज्ञ या पूजा में पढ़ा जाता है। चंडी कवच का पाठ विशेष रूप से बुरी शक्तियों, नकारात्मक ऊर्जा और शत्रुओं से रक्षा के लिए किया जाता है। दूसरी ओर, दुर्गा कवच सामान्य रूप से मां दुर्गा के सभी रूपों की स्तुति करता है और दैनिक पूजा या ध्यान के दौरान किया जाता है। यह कवच सुरक्षा, शांति, और आशीर्वाद के लिए किया जाता है। हालांकि दोनों कवच मां दुर्गा की कृपा और शक्ति प्राप्त करने का साधन हैं, उनका उपयोग और उद्देश्य भिन्न होते हैं। भक्त अपनी आवश्यकता और परिस्थिति के अनुसार दोनों में से किसी का भी पाठ कर सकते हैं।

दुर्गा कवच कितना शक्तिशाली है?
