संतान गोपाल स्तोत्रम (Santan Gopal Stotra) उन विवाहित जोड़ों के लिए बहुत प्रसिद्ध है जिनके अच्छे बच्चे हैं। इसकी प्रत्येक पंक्ति में भगवान श्री कृष्ण से पुत्र प्राप्ति हेतु ऐसी प्रार्थना की गई है। यशोदा और देवकी के यशस्वी पुत्र श्री कृष्ण के महान गुणों का वर्णन बहुत ही सुंदर छंदों में किया गया है। पिता, माता, पितरों आदि का स्मरण करना। भगवान से पुत्र की मांग करते हुए प्रार्थना की गई है।
इस स्तोत्र का पाठ करने से न केवल संतान सुख की प्राप्ति होती है बल्कि वैवाहिक जीवन में प्रेम और सहयोग भी बढ़ता है। इसे नियमित रूप से श्रद्धापूर्वक पढ़ने से परिवार में सकारात्मक ऊर्जा आती है और सदस्यों के बीच रिश्ते मजबूत होते हैं। स्तोत्र भगवान कृष्ण के प्रति भक्ति और समर्पण की भावना को व्यक्त करता है, जो दम्पति को अपने जीवन में कठिनाइयों का सामना करने के लिए प्रेरित करता है।
संतान गोपाल स्तोत्र केवल एक स्तोत्र नहीं बल्कि एक दिव्य मार्गदर्शक है, जो बच्चों की खुशहाली और परिवार के सौहार्द के लिए अत्यंत महत्वपूर्ण है।
Also Read: श्री महालक्ष्मी अष्टक | श्री गोपाल सहस्त्रनाम स्तोत्रम् | श्री महिषासुर मर्दिनी स्तोत्र |
Santaan Gopal Stotra Lyrics
- हिंदी / संस्कृत
- English
संतान गोपाल स्तोत्र in Hindi PDF
संतान गोपाल स्तोत्रम्
श्रीशं कमलपत्राक्षं देवकीनन्दनं हरिम् ।
सुतसम्प्राप्तये कृष्णं नमामि मधुसूदनम् ॥1॥
नमाम्यहं वासुदेवं सुतसम्प्राप्तये हरिम् ।
यशोदांकगतं बालं गोपालं नन्दनन्दनम् ॥2॥
अस्माकं पुत्रलाभाय गोविन्दं मुनिवन्दितम् ।
नमाम्यहं वासुदेवं देवकीनन्दनं सदा ॥3॥
गोपालं डिम्भकं वन्दे कमलापतिमच्युतम् ।
पुत्रसम्प्राप्तये कृष्णं नमामि यदुपुंगवम् ॥4॥
पुत्रकामेष्टिफलदं कंजाक्षं कमलापतिम् ।
देवकीनन्दनं वन्दे सुतसम्प्राप्तये मम ॥5॥
पद्मापते पद्मनेत्र पद्मनाभ जनार्दन ।
देहि में तनयं श्रीश वासुदेव जगत्पते ॥6॥
यशोदांकगतं बालं गोविन्दं मुनिवन्दितम् ।
अस्माकं पुत्रलाभाय नमामि श्रीशमच्युतम् ॥7॥
श्रीपते देवदेवेश दीनार्तिहरणाच्युत ।
गोविन्द मे सुतं देहि नमामि त्वां जनार्दन ॥8॥
भक्तकामद गोविन्द भक्तं रक्ष शुभप्रद ।
देहि मे तनयं कृष्ण रुक्मिणीवल्लभ प्रभो ॥9॥
रुक्मिणीनाथ सर्वेश देहि मे तनयं सदा ।
भक्तमन्दार पद्माक्ष त्वामहं शरणं गत: ॥10॥
देवकीसुत गोविन्द वासुदेव जगत्पते ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥11॥
वासुदेव जगद्वन्द्य श्रीपते पुरुषोत्तम ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥12॥
कंजाक्ष कमलानाथ परकारुरुणिकोत्तम ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥13॥
लक्ष्मीपते पद्मनाभ मुकुन्द मुनिवन्दित ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥14॥
कार्यकारणरूपाय वासुदेवाय ते सदा ।
नमामि पुत्रलाभार्थं सुखदाय बुधाय ते ॥15॥
राजीवनेत्र श्रीराम रावणारे हरे कवे ।
तुभ्यं नमामि देवेश तनयं देहि मे हरे ॥16॥
अस्माकं पुत्रलाभाय भजामि त्वां जगत्पते ।
देहि मे तनयं कृष्ण वासुदेव रमापते ॥17॥
श्रीमानिनीमानचोर गोपीवस्त्रापहारक ।
देहि मे तनयं कृष्ण वासुदेव जगत्पते ॥18॥
अस्माकं पुत्रसम्प्राप्तिं कुरुष्व यदुनन्दन ।
रमापते वासुदेव मुकुन्द मुनिवन्दित ॥19॥
वासुदेव सुतं देहि तनयं देहि माधव ।
पुत्रं मे देहि श्रीकृष्ण वत्सं देहि महाप्रभो ॥20॥
डिम्भकं देहि श्रीकृष्ण आत्मजं देहि राघव ।
भक्तमन्दार मे देहि तनयं नन्दनन्दन ॥21॥
नन्दनं देहि मे कृष्ण वासुदेव जगत्पते ।
कमलानाथ गोविन्द मुकुन्द मुनिवन्दित ॥22॥
अन्यथा शरणं नास्ति त्वमेव शरणं मम ।
सुतं देहि श्रियं देहि श्रियं पुत्रं प्रदेहि मे ॥23॥
यशोदास्तन्यपानज्ञं पिबन्तं यदुनन्दनम् ।
वन्देsहं पुत्रलाभार्थं कपिलाक्षं हरिं सदा ॥24॥
नन्दनन्दन देवेश नन्दनं देहि मे प्रभो ।
रमापते वासुदेव श्रियं पुत्रं जगत्पते ॥25॥
पुत्रं श्रियं श्रियं पुत्रं पुत्रं मे देहि माधव ।
अस्माकं दीनवाक्यस्य अवधारय श्रीपते ॥26॥
गोपालडिम्भ गोविन्द वासुदेव रमापते ।
अस्माकं डिम्भकं देहि श्रियं देहि जगत्पते ॥27॥
मद्वांछितफलं देहि देवकीनन्दनाच्युत ।
मम पुत्रार्थितं धन्यं कुरुष्व यदुनन्दन ॥28॥
याचेsहं त्वां श्रियं पुत्रं देहि मे पुत्रसम्पदम् ।
भक्तचिन्तामणे राम कल्पवृक्ष महाप्रभो ॥29॥
आत्मजं नन्दनं पुत्रं कुमारं डिम्भकं सुतम् ।
अर्भकं तनयं देहि सदा मे रघुनन्दन ॥30॥
वन्दे सन्तानगोपालं माधवं भक्तकामदम् ।
अस्माकं पुत्रसम्प्राप्त्यै सदा गोविन्दच्युतम् ॥31॥
ऊँकारयुक्तं गोपालं श्रीयुक्तं यदुनन्दनम् ।
कलींयुक्तं देवकीपुत्रं नमामि यदुनायकम् ॥32॥
वासुदेव मुकुन्देश गोविन्द माधवाच्युत ।
देहि मे तनयं कृष्ण रमानाथ महाप्रभो ॥33॥
राजीवनेत्र गोविन्द कपिलाक्ष हरे प्रभो ।
समस्तकाम्यवरद देहि मे तनयं सदा ॥34॥
अब्जपद्मनिभं पद्मवृन्दरूप जगत्पते ।
देहि मे वरसत्पुत्रं रमानायक माधव ॥35॥
नन्दपाल धरापाल गोविन्द यदुनन्दन ।
देहि मे तनयं कृष्ण रुक्मिणीवल्लभ प्रभो ॥36॥
दासमन्दार गोविन्द मुकुन्द माधवाच्युत ।
गोपाल पुण्डरीकाक्ष देहि मे तनयं श्रियम् ॥37॥
यदुनायक पद्मेश नन्दगोपवधूसुत ।
देहि मे तनयं कृष्ण श्रीधर प्राणनायक ॥38॥
अस्माकं वांछितं देहि देहि पुत्रं रमापते ।
भगवन् कृष्ण सर्वेश वासुदेव जगत्पते ॥39॥
रमाहृदयसम्भार सत्यभामामन:प्रिय ।
देहि मे तनयं कृष्ण रुक्मिणीवल्लभ प्रभो ॥40॥
चन्द्रसूर्याक्ष गोविन्द पुण्डरीकाक्ष माधव ।
अस्माकं भाग्यसत्पुत्रं देहि देव जगत्पते ॥41॥
कारुण्यरूप पद्माक्ष पद्मनाभसमर्चित ।
देहि मे तनयं कृष्ण देवकीनन्दनन्दन ॥42॥
देवकीसुत श्रीनाथ वासुदेव जगत्पते ।
समस्तकामफलद देहि मे तनयं सदा ॥43॥
भक्तमन्दार गम्भीर शंकराच्युत माधव ।
देहि मे तनयं गोपबालवत्सल श्रीपते ॥44॥
श्रीपते वासुदेवेश देवकीप्रियनन्दन ।
भक्तमन्दार मे देहि तनयं जगतां प्रभो ॥45॥
जगन्नाथ रमानाथ भूमिनाथ दयानिधे ।
वासुदेवेश सर्वेश देहि मे तनयं प्रभो ॥46॥
श्रीनाथ कमलपत्राक्ष वासुदेव जगत्पते ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥47॥
दासमन्दार गोविन्द भक्तचिन्तामणे प्रभो ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥48॥
गोविन्द पुण्डरीकाक्ष रमानाथ महाप्रभो ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥49॥
श्रीनाथ कमलपत्राक्ष गोविन्द मधुसूदन ।
मत्पुत्रफलसिद्धयर्थं भजामि त्वां जनार्दन ॥50॥
स्तन्यं पिबन्तं जननीमुखाम्बुजं
विलोक्य मन्दस्मितमुज्ज्वलांगम् ।
स्पृशन्तमन्यस्तनमंगुलीभि-
र्वन्दे यशोदांकगतं मुकुन्दम् ॥51॥
याचेsहं पुत्रसन्तानं भवन्तं पद्मलोचन ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥52॥
अस्माकं पुत्रसम्पत्तेश्चिन्तयामि जगत्पते ।
शीघ्रं मे देहि दातव्यं भवता मुनिवन्दित ॥53॥
वासुदेव जगन्नाथ श्रीपते पुरुषोत्तम ।
कुरु मां पुत्रदत्तं च कृष्ण देवेन्द्रपूजित ॥54॥
कुरु मां पुत्रदत्तं च यशोदाप्रियनन्दन ।
मह्यं च पुत्रसंतानं दातव्यं भवता हरे ॥55॥
वासुदेव जगन्नाथ गोविन्द देवकीसुत ।
देहि मे तनयं राम कौसल्याप्रियनन्दन ॥56॥
पद्मपत्राक्ष गोविन्द विष्णो वामन माधव ।
देहि मे तनयं सीताप्राणनायक राघव ॥57॥
कंजाक्ष कृष्ण देवेन्द्रमण्डित मुनिवन्दित ।
लक्ष्मणाग्रज श्रीराम देहि मे तनयं सदा ॥58॥
देहि मे तनयं राम दशरथप्रियनन्दन ।
सीतानायक कंजाक्ष मुचुकुन्दवरप्रद ॥59॥
विभीषणस्य या लंका प्रदत्ता भवता पुरा ।
अस्माकं तत्प्रकारेण तनयं देहि माधव ॥60॥
भवदीयपदाम्भोजे चिन्तयामि निरन्तरम् ।
देहि मे तनयं सीताप्राणवल्लभ राघव ॥61॥
राम मत्काम्यवरद पुत्रोत्पत्तिफलप्रद ।
देहि मे तनयं श्रीश कमलासनवन्दित ॥62॥
राम राघव सीतेश लक्ष्मणानुज देहि मे ।
भाग्यवत्पुत्रसंतानं दशरथात्मज श्रीपते ॥63॥
देवकीगर्भसंजात यशोदाप्रियनन्दन ।
देहि मे तनयं राम कृष्ण गोपाल माधव ॥64॥
कृष्ण माधव गोविन्द वामनाच्युत शंकर ।
देहि मे तनयं श्रीश गोपबालकनायक ॥65॥
गोपबालमहाधन्य गोविन्दाच्युत माधव ।
देहि मे तनयं कृष्ण वासुदेव जगत्पते ॥66॥
दिशतु दिशतु पुत्रं देवकीनन्दनोsयं
दिशतु दिशतु शीघ्रं भाग्यवत्पुत्रलाभम् ।
दिशति दिशतु श्रीशो राघवो रामचन्द्रो
दिशतु दिशतु पुत्रं वंशविस्तारहेतो: ॥67॥
दीयतां वासुदेवेन तनयो मत्प्रिय: सुत: ।
कुमारो नन्दन: सीतानायकेन सदा मम ॥68॥
राम राघव गोविन्द देवकीसुत माधव ।
देहि मे तनयं श्रीश गोपबालकनायक ॥69॥
वंशविस्तारकं पुत्रं देहि मे मधुसूदन ।
सुतं देहि सुतं देहि त्वामहं शरणं गत: ॥70॥
ममाभीष्टसुतं देहि कंसारे माधवाच्युत ।
सुतं देहि सुतं देहि त्वामहं शरणं गत: ॥71॥
चन्द्रार्ककल्पपर्यन्तं तनयं देहि माधव ।
सुतं देहि सुतं देहि त्वामहं शरणं गत: ॥72॥
विद्यावन्तं बुद्धिमन्तं श्रीमन्तं तनयं सदा ।
देहि मे तनयं कृष्ण देवकीनन्दन प्रभो ॥73॥
नमामि त्वां पद्मनेत्र सुतलाभाय कामदम् ।
मुकुन्दं पुण्डरीकाक्षं गोविन्दं मधुसूदनम् ॥74॥
भगवन कृष्ण गोविन्द सर्वकामफलप्रद ।
देहि मे तनयं स्वामिंस्त्वामहं शरणं गत: ॥75॥
स्वामिंस्त्वं भगवन् राम कृष्ण माधव कामद ।
देहि मे तनयं नित्यं त्वामहं शरणं गत: ॥76॥
तनयं देहि गोविन्द कंजाक्ष कमलापते ।
सुतं देहि सुतं देहि त्वामहं शरणं गत: ॥77॥
पद्मापते पद्मनेत्र प्रद्युम्नजनक प्रभो ।
सुतं देहि सुतं देहि त्वामहं शरणं गत: ॥78॥
शंखचक्रगदाखड्गशांर्गपाणे रमापते ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥79॥
नारायण रमानाथ राजीवपत्रलोचन ।
सुतं मे देहि देवेश पद्मपद्मानुवन्दित ॥80॥
राम राघव गोविन्द देवकीवरनन्दन ।
रुक्मिणीनाथ सर्वेश नारदादिसुरार्चित ॥81॥
देवकीसुत गोविन्द वासुदेव जगत्पते ।
देहि मे तनयं श्रीश गोपबालकनायक ॥82॥
मुनिवन्दित गोविन्द रुक्मिणीवल्लभ प्रभो ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥83॥
गोपिकार्जितपंकेजमरन्दासक्तमानस ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥84॥
रमाहृदयपंकेजलोल माधव कामद ।
ममाभीष्टसुतं देहि त्वामहं शरणं गत: ॥85॥
वासुदेव रमानाथ दासानां मंगलप्रद ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥86॥
कल्याणप्रद गोविन्द मुरारे मुनिवन्दित ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥87॥
पुत्रप्रद मुकुन्देश रुक्मिणीवल्लभ प्रभो ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥88॥
पुण्डरीकाक्ष गोविन्द वासुदेव जगत्पते ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥89॥
दयानिधे वासुदेव मुकुन्द मुनिवन्दित ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥90॥
पुत्रसम्पत्प्रदातारं गोविन्दं देवपूजितम् ।
वन्दामहे सदा कृष्णं पुत्रलाभप्रदायिनम् ॥91॥
कारुण्यनिधये गोपीवल्लभाय मुरारये ।
नमस्ते पुत्रलाभार्थं देहि मे तनयं विभो ॥92॥
नमस्तस्मै रमेशाय रुक्मिणीवल्लभाय ते ।
देहि मे तनयं श्रीश गोपबालकनायक ॥93॥
नमस्ते वासुदेवाय नित्यश्रीकामुकाय च ।
पुत्रदाय च सर्पेन्द्रशायिने रंगशायिने ॥94॥
रंगशायिन् रमानाथ मंगलप्रद माधव ।
देहि मे तनयं श्रीश गोपबालकनायक ॥95॥
दासस्य मे सुतं देहि दीनमन्दार राघव ।
सुतं देहि सुतं देहि पुत्रं देहि रमापते ॥96॥
यशोदातनयाभीष्टपुत्रदानरत: सदा ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥97॥
मदिष्टदेव गोविन्द वासुदेव जनार्दन ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥98॥
नीतिमान् धनवान् पुत्रो विद्यावांश्च प्रजायते ।
भगवंस्त्वत्कृपायाश्च वासुदेवेन्द्रपूजित ॥99॥
य: पठेत् पुत्रशतकं सोsपि सत्पुत्रवान् भवेत् ।
श्रीवासुदेवकथितं स्तोत्ररत्नं सुखाय च ॥100॥
जपकाले पठेन्नित्यं पुत्रलाभं धनं श्रियम् ।
ऎश्वर्यं राजसम्मानं सद्यो याति न संशय: ॥101॥
॥ इति सन्तानगोपालस्तोत्रं सम्पूर्णम् ॥
यह संतान गोपाल स्तोत्र संतान और पुत्र प्राप्ति के लिए प्रसिद्ध है
Santan Gopal Stotra in Hindi PDF
Santan Gopal Stotra
Shreeshan Kamalapatraakshan Devakeenandanan Harim॥
Sutasampraaptaye Krshnan Namaami Madhusoodanam ॥1॥
Namaamyahan Vaasudevan Sutasampraaptaye Harim॥
Yashodaankagatan Baalan Gopaalan Nandanandanam ॥2॥
Asmaakan Putralaabhaay Govindan Munivanditam॥
Namaamyahan Vaasudevan Devakeenandanan Sada ॥3॥
Gopaalan Dimbakan Vande Kamalaapatimachyutam॥
Putrasampraaptaye Krshnan Namaami Yadupungavam ॥4॥
Putrakaameshtiphaladan Kanjaakshan Kamalaapatim॥
Devakeenandanan Vande Sutasampraaptaye Mam ॥5॥
Padmaapate Padmanetr Padmanaabh Janaardan॥
Dehi Mein Tanyan Shreesh Vaasudev Jagatpate ॥6॥
Yashodaankagatan Baalan Govindan Munivanditam॥
Asmaakan Putralaabhaay Namaami Shreeshamaachyutam ॥7॥
Shreepate Devadevesh Deenartiharanachyut॥
Govind Me Sutan Dehi Namaami Tvan Janaardan ॥8॥
Bhaktakaamad Govind Bhaktan Raksh Shubhaprad॥
Dehi Me Tanayan Krshn Rukmineevallabh Prabho ॥9॥
Rukmineenaath Sarvesh Dehi Me Tanyan Sada॥
Bhaktamandar Padmaaksh Tvaamahan Sharanan Gat: ॥10॥
Devakeesut Govind Vaasudev Jagatpate॥
Dehi Me Tanyan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥11॥
Vaasudev Jagadvandy Shreepate Purooshottam॥
Dehi Me Tanyan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥12॥
Kanjaaksh Kamalaanaath Parakaarunikottam॥
Dehi Me Tanayan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥13॥
Lakshmeepate Padmanaabh Mukund Munivandit॥
Dehi Me Tanyan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥14॥
Kaaryakaranaroopaay Vaasudevaay Te Sada॥
Namaami Putralaabhaarthan Sukhadaay Budhaay Te ॥15॥
Raajeevanetr Shreeraam Raavanaare Hare Keve॥
Tubhyan Namaami Devesh Tanayan Dehi Me Hare ॥16॥
Asmaakan Putralaabhaay Bhajaami Tvaan Jagatpate॥
Dehi Me Tanayan Krshn Vaasudev Raamapate ॥17॥
Shreemaanineemaanachor Gopeevastropahaarak॥
Dehi Me Tanayan Krshn Vaasudev Jagatpate ॥18॥
Asmaakan Putrasampraaptin Kurushav Yadunnandan॥
Raamapate Vaasudev Mukund Munivandit ॥19॥
Vaasudev Sutan Dehi Tanayan Dehi Maadhav॥
Putran Me Dehi Shreekrshn Vatsan Dehi Mahaaprabho ॥20॥
Dimbakan Dehi Shreekrshn Aatmajan Dehi Raaghav॥
Bhaktamandar Me Dehi Tanyan Nandanandan ॥21॥
Nandanan Dehi Me Krshn Vaasudev Jagatpate॥
Kamalaanaath Govind Mukund Munivandit॥22॥
Anyatha Sharanan Naasti Tvamev Sharanan Mam॥
Sutan Dehi Shriyan Dehi Shriyan Putran Pradehi Me॥23॥
Yashodaastanyapagyan Pibantan Yadunnandanam॥
Vandeshaan Putralaabhaarthan Kapilaakshan Harin Sada ॥24॥
Nandanandan Devesh Nandanan Dehi Me Prabho॥
Raamapate Vaasudev Shreeyan Putran Jagatpate ॥25॥
Putran Shriyan Shriyan Putran Putran Me Dehi Maadhav॥
Asmaakan Deenavakyaasy Avadharaay Shreepate ॥26॥
Gopaaladimb Govind Vaasudev Raamapate॥
Asmaakan Dimbakan Dehi Shriyan Dehi Jagatpate ॥27॥
Madvaanchhitaphalan Dehi Devakeenandanaachyut॥
Mam Putraarthitan Dhanyan Kurushav Yadunnandan ॥28॥
Yacheshaan Tvaan Shriyan Putran Dehi Me Putrasampadaam॥
Bhaktachintaamane Raam Kalpavrksh Mahaaprabho ॥29॥
Aatmajan Nandanan Putran Kumaaran Dimbakan Sutam॥
Arbhakan Tanayan Dehi Sada Me Raghunandan ॥30॥
Vande Santaanagopaalan Maadhavan Bhaktakaamadam॥
Asmaakan Putrasampraaptyai Sada Govindachyutam ॥31॥
Oonkaarayuktan Gopaalan Shreeyuktan Yadunnandanam॥
Kleenyuktan Devakeeputran Namaami Yadunaayakam ॥32॥
Vaasudev Mukundesh Govind Maadhavaachyut॥
Dehi Me Tanyan Krshn Raamanaath Mahaaprabho ॥33॥
Raajeevanetr Govind Kapilaaksh Hare Prabho॥
Samagrakaamyavarad Dehi Me Tanyan Sada ॥34॥
Abjapadmanibhan Padmavrndaroop Jagatpate॥
Dehi Me Varasatputran Raamanaayak Maadhav ॥35॥
Nandapaal Dharapaal Govind Yadunnandan॥
Dehi Me Tanayan Krshn Rukmineevallabh Prabho ॥36॥
Dashamandar Govind Mukund Maadhavaachyut॥
Gopaal Pundareekaaksh Dehi Me Tanayan Shriyamam ॥37॥
Yadunaayak Padmesh Nandagopavadhoosut॥
Dehi Me Tanyan Krshn Shreedhar Praananaayak ॥38॥
Asmaakan Sooryan Dehi Dehi Putran Raamapate॥
Bhagavaan Krshn Sarvesh Vaasudev Jagatpate ॥39॥
Raamahrdayasambhaar Satyabhaamaaman:Priy॥
Dehi Me Tanyan Krshn Rukmineevallabh Prabho ॥40॥
Chandrasooryaaksh Govind Pundareekaaksh Maadhav॥
Asmaakan Bhaagyasatputran Dehi Dev Jagatpate ॥41॥
Karunyaroop Padmaaksh Padmanaabhasamarchit॥
Dehi Me Tanyan Krshn Devakeenandanandan ॥42॥
Devakeesut Shreenaath Vaasudev Jagatpate॥
Samagrakaamaphalad Dehi Me Tanyan Sada ॥43॥
Bhaktamandaar Utsuk Shankarachyut Maadhav॥
Dehi Me Tanyan Gopaalavatsal Shreepate ॥44॥
Shreepate Vaasudevesh Devakeepriyandan॥
Bhaktamandar Me Dehi Tanyan Jagataan Prabho ॥45॥
Raamanaath Jagannaathanaath Bhoominaath Dayaanidhe॥
Vaasudevesh Sarvesh Dehi Me Tanyan Prabho ॥46॥
Shreenaath Kamalapatraaksh Vaasudev Jagatpate॥
Dehi Me Tanayan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥47॥
Dashamandar Govind Bhaktachintaamaane Prabho॥
Dehi Me Tanyan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥48॥
Govind Pundareekaaksh Raamanaath Mahaaprabho॥
Dehi Me Tanayan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥49॥
Shreenaath Kamalapatraaksh Govind Madhusoodan॥
Matputraphalasiddhayarthan Bhajaami Tvaan Janaardan ॥50॥
Saattyan Pibantan Jannimukhaambujan
Viloky Mandasmitamujvalaangam॥
Sprshaantamanyastanamanguleebhi-
Ravande Yashodaankagatan Mukundam ॥51॥
Yacheshaan Putrasantaanan Bhavantan Padmalochan॥
Dehi Me Tanayan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥52॥
Asmaakan Putrasampatteshchintayaami Jagatpate॥
Sheeghran Me Dehi Daatavyan Bhavata Munivandit ॥53॥
Vaasudev Jagannaath Shreepate Purooshottam॥
Kuru Maan Putradattan Ch Krshn Devendrapoojit ॥54॥
Kuru Maan Putradattan Ch Yashodaapriyannandan॥
Mahyan Ch Putrasantaanaan Daatavyan Bhavata Hare ॥55॥
Vaasudev Jagannaath Govind Devakeesut॥
Dehi Me Tanyan Raam Kaushalyaapriyannandan ॥56॥
Padmapatraaksh Govind Vishnu Vaaman Maadhav॥
Dehi Me Tanyan Seetaapraananaayak Raaghav ॥57॥
Kanjaaksh Krshn Devendramandit Munivandit॥
Lakshmanaagraj Shreeraam Dehi Me Tanyan Sada ॥58॥
Dehi Me Tanyan Raam Janmotsavapriyandan॥
Seetaanaayak Kanjaaksh Muchukundavaraprad ॥59॥
Vibheeshanasy Ya Lanka Pradatta Bhavata Pura॥
Asmaakan Tatprakaaren Tanayan Dehi Maadhav ॥60॥
Bhavadyapadaamabhoje Chintayaami Saambarmam॥
Dehi Me Tanayan Seetaapraanavallabh Raaghav ॥61॥
Raam Matkamyavarad Putrotpattiphalaprad॥
Dehi Me Tanayan Shreesh Kamalaasanavandit ॥62॥
Raam Raaghav Seetesh Lakshmanaanuj Dehi Me॥
Bhaagyavatputrasantaanan Dasharathaatmaj Shreepate ॥63॥
Devakeegarbhasangat Yashodaapriyandan॥
Dehi Me Tanyan Raam Krshn Gopaal Maadhav॥64॥
Krshn Maadhav Govind Vaamanaachyut Shankar॥
Dehi Me Tanayan Shreesh Gopaalabaalakanaayak ॥65॥
Gopabaalamahaadhan Govindyaachyut Maadhav॥
Dehi Me Tanyan Krshn Vaasudev Jagatpate ॥66॥
Dishtu Dishtu Putran Devakeenandanosyaam
Dishtu Dishtu Sheeghran Bhaagyavatputralaabham॥
Dishtati Dishtu Shreesho Raaghavo Raamachandro
Dishtu Dishtu Putran Vanshavistaraheto: ॥67॥
Deeyataan Vaasudeven Tanayo Matapriyah Sutah॥
Kumaaro Nandan: Seetaanaayaken Sada Mam ॥68॥
Raam Raaghav Govind Devakeesut Maadhav॥
Dehi Me Tanayan Shreesh Gopaalabaalakanaayak ॥69॥
Vanshavistarakan Putran Dehi Me Madhusoodan॥
Sutan Dehi Sutan Dehi Tvaamahan Sharanan Gat: ॥70॥
Mamaabhishtasutan Dehi Kansaare Maadhavaachyut॥
Sutan Dehi Sutan Dehi Tvaamahan Sharanan Gat: ॥71॥
Chandraarkakalpaparantyan Tanayan Dehi Maadhav॥
Sutan Dehi Sutan Dehi Tvaamahan Sharanan Gat: ॥72॥
Vidyaavantan Buddhimantan Shreemantan Tanayan Sada॥
Dehi Me Tanayan Krshn Devakeenandan Prabho ॥73॥
Namaami Tvaan Padmanetr Sutalaabhaay Kaamadam॥
Mukundan Pundareekaakshan Govindan Madhusoodanam ॥74॥
Bhagavaan Krshn Govind Sarvakaamaphalaprad॥
Dehi Me Tanayan Svaameenstvamahan Sharanan Gat: ॥75॥
Svaameentvan Bhagavaan Raam Krshn Maadhav Kaamad॥
Dehi Me Tanyan Nityan Tvaamahan Sharanan Gat: ॥76॥
Tanayan Dehi Govind Kanjaaksh Kamalaapate॥
Sutan Dehi Sutan Dehi Tvaamahan Sharanan Gat: ॥77॥
Padmaapate Padmanetr Pradyumnajanak Prabho॥
Sutan Dehi Sutan Dehi Tvaamahan Sharanan Gat: ॥78॥
Shankhachakragadakhadgashaangarapaane Ramaapate॥
Dehi Me Tanayan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥79॥
Naaraayanaraamanaath Raajeevapatraalochan॥
Sutan Me Dehi Devesh Padmapadmanuvandit ॥80॥
Raam Raaghav Govind Devakeevaranandan॥
Rukmineenaath Sarvesh Naaradaadisuraarchit ॥81॥
Devakeesut Govind Vaasudev Jagatpate॥
Dehi Me Tanyan Shreesh Gopaalabaalakanaayak ॥82॥
Munivandit Govind Rukmineevallabh Prabho॥
Dehi Me Tanayan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥83॥
Gopeekaarjitapankejamarandaasaktamaanas॥
Dehi Me Tanyan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥84॥
Raamahrdayapankejalol Maadhav Kaamad॥
Mamabheeshtasutan Dehi Tvaamahan Sharanan Gat: ॥85॥
Vaasudev Raamanaath Daasaanaan Mangalaprad॥
Dehi Me Tanyan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥86॥
Kalyaanaprad Govind Muraare Munivandit॥
Dehi Me Tanayan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥87॥
Putraprad Mukundesh Rukmineevallabh Prabho॥
Dehi Me Tanayan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥88॥
Pundareekaaksh Govind Vaasudev Jagatpate॥
Dehi Me Tanayan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥89॥
Dayaanidhe Vaasudev Mukund Munivandit॥
Dehi Me Tanayan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥90॥
Putrasampatpradaataaran Govindan Devapoojitam॥
Vandamahe Sada Krshnan Putralaabhapradaayinam ॥91॥
Karunyanidhaye Gopeevallabhaay Muraare॥
Namaste Putralaabhaarthan Dehi Me Tanyan Vibho ॥92॥
Namastasmai Raamaay Rukmineevallabhaay Te॥॥
Dehi Me Tanyan Shreesh Gopaalabaalakanaayak ॥93॥
Namaste Vaasudevaay Nityashreekaamukaay Ch॥
Putradaay Ch Sarpendrashaayine Rangashaayine ॥94॥
Rangashaayin Raamanaath Mangalaprad Maadhav॥
Dehi Me Tanyan Shreesh Gopaalabaalakanaayak ॥95॥
Daasasy Me Sutan Dehi Deenamandar Raaghav॥
Sutan Dehi Sutan Dehi Putran Dehi Raamapate ॥96॥
Yashodaatanayaabhishtaputradaanarat: Sada॥
Dehi Me Tanayan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥97॥
Madadev Govind Vaasudev Janaardan॥
Dehi Me Tanayan Krshn Tvaamahan Sharanan Gat: ॥98॥
Neetimaanan Dhanvaan Putro Vidyaavaanshch Prajaayate॥
Bhagavanstatvatkrpaayaashch Vaasudevendrapoojit ॥99॥
Ya: Pathet Putrashatakan Sospi Satputravaan Bhavet॥
Shreevaasudevakathitan Stotraratnan Sukhaay Ch ॥100॥
Japakaale Patthennityan Putralaabhan Dhanan Shriyam॥
Aishvaryan Raajasammaanan Sadayo Yaati Na Sanshayah ॥101॥
॥ Iti Santaanagopaalastotran Sampoornam ॥
Sant Gopaal Stotram | Putrapraapti Mantra
Download Santan Gopal Stotra in Hindi PDF
संतान गोपाल स्तोत्र के फायदे
संतान गोपाल स्तोत्र के पाठ के कई आध्यात्मिक और पारिवारिक लाभ माने जाते हैं, विशेष रूप से उन दंपत्तियों के लिए जो संतान प्राप्ति की इच्छा रखते हैं। यहां संतान गोपाल स्तोत्र के प्रमुख फायदे दिए गए हैं:
संतान प्राप्ति में सहायता:
संतान गोपाल स्तोत्र का नियमित पाठ निसंतान दंपत्तियों के लिए संतान प्राप्ति के मार्ग को प्रशस्त करता है। इस स्तोत्र में भगवान श्रीकृष्ण के बाल रूप से प्रार्थना की जाती है, जिससे दंपतियों को योग्य और उत्तम संतान का आशीर्वाद प्राप्त होता है।
संतान की दीर्घायु और स्वास्थ्य:
यह स्तोत्र संतान के अच्छे स्वास्थ्य, दीर्घायु, और सुखमय जीवन के लिए अत्यंत लाभकारी माना जाता है। इसका पाठ संतान के शारीरिक और मानसिक विकास में सहायक होता है।
परिवार में सुख-शांति और समृद्धि:
संतान गोपाल स्तोत्र का पाठ करने से परिवार में शांति, सामंजस्य, और समृद्धि का वातावरण बनता है। यह परिवार के सदस्यों के बीच आपसी प्रेम और सहयोग को भी बढ़ाता है।
नकारात्मक शक्तियों से रक्षा:
इस स्तोत्र का नियमित पाठ परिवार और संतान को नकारात्मक ऊर्जा और बुरी शक्तियों से बचाने में सहायक माना जाता है। भगवान श्रीकृष्ण की कृपा से जीवन में आने वाली बाधाओं और समस्याओं से छुटकारा मिलता है।
धार्मिक और मानसिक शांति:
संतान गोपाल स्तोत्र के पाठ से मानसिक शांति और स्थिरता प्राप्त होती है। यह दंपतियों को धैर्य, विश्वास, और भक्ति के साथ जीवन में आने वाली कठिनाइयों का सामना करने की शक्ति प्रदान करता है।
ईश्वर के प्रति भक्ति और श्रद्धा में वृद्धि:
इस स्तोत्र का पाठ व्यक्ति की भगवान श्रीकृष्ण के प्रति भक्ति और समर्पण को और गहरा बनाता है। भगवान के बाल रूप गोपाल की महिमा का स्मरण करते हुए, व्यक्ति में ईश्वर के प्रति अटूट आस्था और श्रद्धा उत्पन्न होती है।
संतान के उज्ज्वल भविष्य की कामना:
संतान गोपाल स्तोत्र का पाठ संतान के उज्ज्वल भविष्य, बुद्धिमानी और चारित्रिक विकास के लिए भी अत्यंत फलदायी माना जाता है। यह स्तोत्र संतान को सफल, सच्चरित्र और धर्मपरायण बनने की प्रेरणा देता है।
सपनों को साकार करने में सहायक:
यह माना जाता है कि इस स्तोत्र का पाठ संतान प्राप्ति की इच्छाओं को पूरा करने में सहायक होता है। स्तोत्र के प्रभाव से संतान सुख से जुड़े सपनों की पूर्ति होती है।
जीवन में सकारात्मक ऊर्जा का संचार:
संतान गोपाल स्तोत्र का पाठ करने से जीवन में सकारात्मक ऊर्जा का संचार होता है। यह दंपतियों को आत्मविश्वास और सकारात्मक दृष्टिकोण के साथ जीवन की चुनौतियों का सामना करने में सक्षम बनाता है।
ईश्वरीय कृपा प्राप्ति:
भगवान श्रीकृष्ण की बाल लीला का स्मरण करते हुए इस स्तोत्र के पाठ से भक्तों को उनकी कृपा प्राप्त होती है। भगवान की कृपा से जीवन के सभी क्षेत्रों में सफलता और संतुष्टि मिलती है।
संतान गोपाल स्तोत्र का पाठ न केवल संतान प्राप्ति के लिए किया जाता है, बल्कि यह संतान के सुख, स्वास्थ्य और उज्ज्वल भविष्य की कामना के लिए भी अत्यंत महत्वपूर्ण है। इसके नियमित पाठ से जीवन में ईश्वरीय कृपा और सकारात्मक ऊर्जा प्राप्त होती है, जो दांपत्य जीवन को सुखी और समृद्ध बनाती है।
संतान गोपाल स्तोत्रम् भगवान श्रीकृष्ण के बाल रूप गोपाल को समर्पित एक महत्वपूर्ण और लोकप्रिय स्तोत्र है। यह स्तोत्र विशेष रूप से उन दंपत्तियों द्वारा पढ़ा जाता है, जो संतान सुख की प्राप्ति की कामना करते हैं। हिंदू धर्म में यह विश्वास किया जाता है कि नियमित रूप से श्रद्धा और भक्ति के साथ इस स्तोत्र का पाठ करने से भगवान कृष्ण की कृपा से योग्य और उत्तम संतान की प्राप्ति होती है।
संतान गोपाल स्तोत्रम् का महत्त्व
- संतान प्राप्ति का आशीर्वाद: यह स्तोत्र उन दंपत्तियों के लिए अत्यंत फलदायी माना गया है जो संतान प्राप्ति में कठिनाई का सामना कर रहे हैं। यह विशेष रूप से निसंतान दंपत्तियों के लिए अत्यधिक पूजनीय है।
- संतान की भलाई और समृद्धि: संतान गोपाल स्तोत्रम् का पाठ न केवल संतान की प्राप्ति के लिए किया जाता है, बल्कि यह स्तोत्र संतान के स्वास्थ्य, दीर्घायु, बुद्धिमत्ता और समृद्धि के लिए भी अत्यधिक महत्वपूर्ण माना गया है।
- आध्यात्मिक शांति और सुख: इस स्तोत्र का नियमित पाठ दंपत्तियों के बीच प्रेम और आपसी सहयोग को बढ़ाता है। इससे दांपत्य जीवन में खुशहाली और शांति का संचार होता है।
- पुत्र रत्न की कामना: स्तोत्र की प्रत्येक पंक्ति भगवान श्रीकृष्ण से पुत्र प्राप्ति का निवेदन करती है। इसमें श्रीकृष्ण के बाल रूप की महिमा का वर्णन करते हुए यशोदा और देवकी के पुत्र होने के कारण उनकी कृपा की प्रार्थना की जाती है।
स्त्रोत में वर्णित प्रमुख तत्व
- भगवान गोपाल की महिमा: इसमें भगवान श्रीकृष्ण के बाल रूप गोपाल की स्तुति की जाती है, जो अपने भक्तों को प्रेम, शांति और संतान सुख प्रदान करते हैं।
- माता यशोदा और देवकी के प्रति श्रद्धा: श्रीकृष्ण की महिमा का वर्णन करते हुए स्तोत्र में माता यशोदा और माता देवकी के यशस्वी पुत्र होने का विशेष उल्लेख किया गया है।
- पुत्र प्राप्ति की कामना: भगवान कृष्ण से पुत्र रत्न के आशीर्वाद की प्रार्थना की गई है।
स्तोत्र का पाठ कैसे किया जाता है
- नियमितता: इस स्तोत्र का पाठ अत्यंत श्रद्धा और नियम के साथ करना चाहिए। रोज सुबह स्नान आदि से शुद्ध होकर भगवान श्रीकृष्ण की मूर्ति या चित्र के समक्ष बैठकर इस स्तोत्र का पाठ करना अत्यंत शुभ माना जाता है।
- व्रत का पालन: कुछ लोग इस स्तोत्र के साथ-साथ संतान प्राप्ति के लिए विशेष व्रत का भी पालन करते हैं। इसमें सोमवार या गुरुवार के दिन उपवास रखकर इस स्तोत्र का पाठ किया जाता है।
- श्रद्धा और विश्वास: यह माना जाता है कि जिस व्यक्ति ने पूरी श्रद्धा और विश्वास के साथ संतान गोपाल स्तोत्रम् का पाठ किया, उसे अवश्य ही भगवान श्रीकृष्ण की कृपा से योग्य संतान प्राप्त होती है।
स्तोत्र का पाठ करने से लाभ
- संतान प्राप्ति में आने वाली बाधाओं का निवारण: निसंतान दंपत्तियों को संतान प्राप्ति में आ रही सभी बाधाओं का समाधान मिलता है।
- संतान का स्वास्थ्य और दीर्घायु: यह स्तोत्र संतान के उत्तम स्वास्थ्य और लंबी आयु के लिए भी लाभकारी है।
- धार्मिक और मानसिक शांति: यह स्तोत्र केवल संतान सुख के लिए ही नहीं, बल्कि परिवार में शांति, समृद्धि और सौहार्द्र बनाए रखने के लिए भी अत्यंत महत्वपूर्ण माना गया है।
स्तोत्र का मूल उद्देश्य
संतान गोपाल स्तोत्रम् का मुख्य उद्देश्य भगवान श्रीकृष्ण की बाल लीला और उनके वात्सल्य रूप को याद करके उनसे संतान प्राप्ति की प्रार्थना करना है। इस स्तोत्र के माध्यम से व्यक्ति अपने जीवन में भगवान की कृपा से पुत्र रत्न की प्राप्ति और संतान की रक्षा की कामना करता है।
संतान गोपाल स्तोत्रम् धार्मिक और आध्यात्मिक रूप से अत्यंत महत्वपूर्ण स्तोत्र है। इसका पाठ दंपत्तियों के जीवन में संतान सुख की प्राप्ति का मार्ग प्रशस्त करता है और परिवार में प्रेम और समृद्धि को बनाए रखता है। भगवान श्रीकृष्ण की महिमा का गुणगान करते हुए यह स्तोत्र भक्तों को उनकी कृपा पाने का माध्यम बनता है।
FAQs – संतान गोपाल स्तोत्र पाठ
संतान गोपाल स्तोत्र कब पढ़ना चाहिए?
संतान गोपाल स्तोत्र का पाठ सुबह स्नान आदि से शुद्ध होकर भगवान श्रीकृष्ण या गोपाल की मूर्ति या चित्र के सामने करना चाहिए। इसे नियमित रूप से पाठ करना अत्यधिक शुभ माना जाता है। किसी विशेष संकल्प या व्रत के दौरान, इसे सोमवार या गुरुवार के दिन विशेष रूप से पढ़ा जाता है, क्योंकि ये दिन भगवान विष्णु और उनके अवतारों के लिए समर्पित होते हैं।
संतान गोपाल सहस्त्रनाम पाठ कब करना चाहिए?
संतान गोपाल सहस्त्रनाम पाठ का समय विशेष अवसरों पर या किसी शुभ दिन निर्धारित किया जा सकता है, जैसे पूर्णिमा, एकादशी, गुरुवार, या जन्माष्टमी। इसे पुत्र प्राप्ति की कामना या संतान की सुरक्षा और स्वास्थ्य के लिए किया जाता है। इसे किसी योग्य पंडित द्वारा संकल्प के साथ शुरू करना भी उत्तम माना जाता है। इसे विशेष व्रत के साथ भी किया जा सकता है।
पुत्र प्राप्ति का मंत्र कौन सा है?
पुत्र प्राप्ति के लिए कई मंत्र उपयोग किए जाते हैं, लेकिन संतान गोपाल मंत्र सबसे प्रमुख है। यह मंत्र भगवान श्रीकृष्ण के बाल रूप गोपाल को समर्पित है। एक प्रसिद्ध मंत्र है:
“ॐ श्रीमं वल्लभाय वासुदेवाय पुत्रलाभं देहि देहि स्वाहा।”
इस मंत्र का नियमित जप करने से पुत्र प्राप्ति की संभावना मानी जाती है। इसे श्रद्धा और विश्वास के साथ जपना चाहिए।
संतान गोपाल मंत्र जप संख्या कितनी है?
संतान गोपाल मंत्र की जप संख्या भक्त की श्रद्धा और संकल्प पर निर्भर करती है। हालांकि, आमतौर पर इस मंत्र का जप 108 बार प्रतिदिन करने का सुझाव दिया जाता है। कुछ विशेष अवसरों पर, या संतान प्राप्ति के लिए विशेष पूजा के दौरान, मंत्र का जप 11 माला (एक माला में 108 बार) या अधिक किया जा सकता है।