Wednesday, September 11, 2024
HomeStotramश्री सूक्त पाठ इन हिंदी PDF | Sri Suktam Path

श्री सूक्त पाठ इन हिंदी PDF | Sri Suktam Path

श्री सूक्त पाठ (Sri Suktam Path), देवी लक्ष्मी की महिमा का गुणगान करने वाला एक पवित्र वैदिक मंत्र है, जो धन, समृद्धि, और सुख-समृद्धि के लिए अत्यंत महत्वपूर्ण माना जाता है। इस पाठ का उल्लेख प्राचीन वेदों में मिलता है और इसे देवी लक्ष्मी की कृपा प्राप्ति के लिए सबसे प्रभावी माना गया है। जो भी व्यक्ति श्रद्धा और विश्वास के साथ इस पाठ का नियमित पाठ करता है, उसे जीवन में धन-धान्य की प्राप्ति होती है और सभी प्रकार की आर्थिक समस्याओं का समाधान होता है। आप यहाँ से श्री लक्ष्मी चालीसा का पाठ कर सकते हैं।

श्री सूक्त पाठ में देवी लक्ष्मी के विभिन्न रूपों और उनके गुणों का वर्णन किया गया है। इस पाठ को सुनने और गाने से न केवल मन की शांति प्राप्त होती है, बल्कि घर में सुख-समृद्धि और सकारात्मक ऊर्जा का वास भी होता है। यही कारण है कि भारत में अनेक घरों में इस पाठ का नियमित रूप से उच्चारण किया जाता है, विशेषकर दीपावली और शुक्रवार के दिन।

यदि आप भी श्री सूक्त पाठ का महत्व समझते हैं और इसे अपने जीवन में अपनाना चाहते हैं, तो हम आपके लिए “श्री सूक्त पाठ इन हिंदी [PDF]” लाए हैं। इस पीडीएफ में आप इस मंत्र को हिंदी भाषा में आसानी से पढ़ सकते हैं और नियमित रूप से इसका पाठ कर सकते हैं। यह पीडीएफ उन सभी के लिए एक महत्वपूर्ण साधन है जो देवी लक्ष्मी की कृपा और आशीर्वाद की प्राप्ति चाहते हैं।


  • हिन्दी/ संस्कृत
  • English

हिरण्यवर्णां हरिणीं सुवर्णरजतस्रजाम्।
चन्द्रां हिरण्मयीं लक्ष्मीं जातवेदो म आवह॥१॥

तां म आवह जातवेदो लक्ष्मीमनपगामिनीम्।
यस्यां हिरण्यं विन्देयं गामश्वं पुरुषानहम्॥२॥

अश्वपूर्वां रथमध्यां हस्तिनादप्रबोधिनीम्।
श्रियं देवीमुपह्वये श्रीर्मा देवी जुषताम्॥३॥

कां सोस्मितां हिरण्यप्राकारामार्द्रां ज्वलन्तीं तृप्तां तर्पयन्तीम्।
पद्मे स्थितां पद्मवर्णां तामिहोपह्वये श्रियम्॥४॥

चन्द्रां प्रभासां यशसा ज्वलन्तीं श्रियं लोके देवजुष्टामुदाराम्।
तां पद्मिनीमीं शरणमहं प्रपद्येऽलक्ष्मीर्मे नश्यतां त्वां वृणे॥५॥

आदित्यवर्णे तपसोऽधिजातो वनस्पतिस्तव वृक्षोऽथ बिल्वः।
तस्य फलानि तपसानुदन्तु मायान्तरायाश्च बाह्या अलक्ष्मीः॥६॥

उपैतु मां देवसखः कीर्तिश्च मणिना सह।
प्रादुर्भूतोऽस्मि राष्ट्रेऽस्मिन् कीर्तिमृद्धिं ददातु मे॥७॥

क्षुत्पिपासामलां ज्येष्ठामलक्ष्मीं नाशयाम्यहम्।
अभूतिमसमृद्धिं च सर्वां निर्णुद मे गृहात्॥८॥

गन्धद्वारां दुराधर्षां नित्यपुष्टां करीषिणीम्।
ईश्वरींग् सर्वभूतानां तामिहोपह्वये श्रियम्॥९॥

मनसः काममाकूतिं वाचः सत्यमशीमहि।
पशूनां रूपमन्नस्य मयि श्रीः श्रयतां यशः॥१०॥

कर्दमेन प्रजाभूता मयि सम्भव कर्दम।
श्रियं वासय मे कुले मातरं पद्ममालिनीम्॥११॥

आपः सृजन्तु स्निग्धानि चिक्लीत वस मे गृहे।
नि च देवीं मातरं श्रियं वासय मे कुले॥१२॥

आर्द्रां पुष्करिणीं पुष्टिं पिङ्गलां पद्ममालिनीम्।
चन्द्रां हिरण्मयीं लक्ष्मीं जातवेदो म आवह॥१३॥

आर्द्रां यः करिणीं यष्टिं सुवर्णां हेममालिनीम्।
सूर्यां हिरण्मयीं लक्ष्मीं जातवेदो म आवह॥१४॥

तां म आवह जातवेदो लक्ष्मीमनपगामिनीम्।
यस्यां हिरण्यं प्रभूतं गावो दास्योऽश्वान् विन्देयं पूरुषानहम्॥१५॥

यः शुचिः प्रयतो भूत्वा जुहुयादाज्यमन्वहम्।
सूक्तं पञ्चदशर्चं च श्रीकामः सततं जपेत्॥१६॥

पद्मानने पद्म ऊरु पद्माक्षी पद्मासम्भवे।
त्वं मां भजस्व पद्माक्षी येन सौख्यं लभाम्यहम्॥१७॥

अश्वदायि गोदायि धनदायि महाधने।
धनं मे जुषतां देवि सर्वकामांश्च देहि मे॥१८॥

पुत्रपौत्र धनं धान्यं हस्त्यश्वादिगवे रथम्।
प्रजानां भवसि माता आयुष्मन्तं करोतु माम्॥१९॥

धनमग्निर्धनं वायुर्धनं सूर्यो धनं वसुः।
धनमिन्द्रो बृहस्पतिर्वरुणं धनमश्नुते॥२०॥

वैनतेय सोमं पिब सोमं पिबतु वृत्रहा।
सोमं धनस्य सोमिनो मह्यं ददातु सोमिनः॥२१॥

न क्रोधो न च मात्सर्य न लोभो नाशुभा मतिः।
भवन्ति कृतपुण्यानां भक्तानां श्रीसूक्तं जपेत्सदा॥२२॥

वर्षन्तु ते विभावरि दिवो अभ्रस्य विद्युतः।
रोहन्तु सर्वबीजान्यव ब्रह्म द्विषो जहि॥२३॥

पद्मप्रिये पद्मिनि पद्महस्ते पद्मालये पद्मदलायताक्षि।
विश्वप्रिये विष्णु मनोऽनुकूले त्वत्पादपद्मं मयि सन्निधत्स्व॥२४॥

या सा पद्मासनस्था विपुलकटितटी पद्मपत्रायताक्षी।
गम्भीरा वर्तनाभिः स्तनभर नमिता शुभ्र वस्त्रोत्तरीया॥२५॥

लक्ष्मीर्दिव्यैर्गजेन्द्रैर्मणिगणखचितैस्स्नापिता हेमकुम्भैः।
नित्यं सा पद्महस्ता मम वसतु गृहे सर्वमाङ्गल्ययुक्ता॥२६॥

लक्ष्मीं क्षीरसमुद्र राजतनयां श्रीरङ्गधामेश्वरीम्।
दासीभूतसमस्त देव वनितां लोकैक दीपांकुराम्॥२७॥

श्रीमन्मन्दकटाक्षलब्ध विभव ब्रह्मेन्द्रगङ्गाधराम्।
त्वां त्रैलोक्य कुटुम्बिनीं सरसिजां वन्दे मुकुन्दप्रियाम्॥२८॥

सिद्धलक्ष्मीर्मोक्षलक्ष्मीर्जयलक्ष्मीस्सरस्वती।
श्रीलक्ष्मीर्वरलक्ष्मीश्च प्रसन्ना मम सर्वदा॥२९॥

वरांकुशौ पाशमभीतिमुद्रां करैर्वहन्तीं कमलासनस्थाम्।
बालार्क कोटि प्रतिभां त्रिणेत्रां भजेहमाद्यां जगदीस्वरीं त्वाम्॥३०॥

सर्वमङ्गलमाङ्गल्ये शिवे सर्वार्थ साधिके।
शरण्ये त्र्यम्बके देवि नारायणि नमोऽस्तु ते॥
नारायणि नमोऽस्तु ते॥ नारायणि नमोऽस्तु ते॥३१॥

सरसिजनिलये सरोजहस्ते धवलतरांशुक गन्धमाल्यशोभे।
भगवति हरिवल्लभे मनोज्ञे त्रिभुवनभूतिकरि प्रसीद मह्यम्॥३२॥

विष्णुपत्नीं क्षमां देवीं माधवीं माधवप्रियाम्।
विष्णोः प्रियसखीं देवीं नमाम्यच्युतवल्लभाम्॥३३॥

महालक्ष्मी च विद्महे विष्णुपत्नी च धीमहि।
तन्नो लक्ष्मीः प्रचोदयात्॥३४॥

श्रीवर्चस्यमायुष्यमारोग्यमाविधात् पवमानं महियते।
धनं धान्यं पशुं बहुपुत्रलाभं शतसंवत्सरं दीर्घमायुः॥३५॥

ऋणरोगादिदारिद्र्यपापक्षुदपमृत्यवः।
भयशोकमनस्तापा नश्यन्तु मम सर्वदा॥३६॥

य एवं वेद।ॐ महादेव्यै च विद्महे विष्णुपत्नी च धीमहि।
तन्नो लक्ष्मीः प्रचोदयात्ॐ शान्तिः शान्तिः शान्तिः॥३७॥

॥ ॐ शान्तिः शान्तिः शान्तिः ॥

Hiraṇyavarṇāṃ Hariṇīṃ Suvarṇarajatasrajām।
Candrāṃ Hiraṇmayīṃ Lakṣmīṃ Jātavedo Ma Āvaha॥1॥

Tāṃ Ma Āvaha Jātavedo Lakṣmīmanapagāminīm।
Yasyāṃ Hiraṇyaṃ Vindeyaṃ Gāmaśvaṃ Puruṣānaham॥2॥

Aśvapūrvāṃ Rathamadhyāṃ Hastinādaprabodhinīm।
Sriyaṃ Devīmupahvaye Śrīrmā Devī Juṣatām॥3॥

Kāṃ Sosmitāṃ Hiraṇyaprākārāmārdrāṃ Jvalantīṃ Tṛptāṃ Tarpayantīm।
Padme Sthitāṃ Padmavarṇāṃ Tāmihopahvaye Śriyam॥4॥

Candrāṃ Prabhāsāṃ Yaśasā Jvalantīṃ Śriyaṃ Loke Devajuṣṭāmudārām।
Tāṃ Padminīmīṃ Śaraṇamahaṃ Prapadye’lakṣmīrme Naśyatāṃ Tvāṃ Vṛṇe॥5॥

Adityavarṇe Tapaso’dhijāto Vanaspatistava Vṛkṣo’tha Bilvaḥ।
Tasya Phalāni Tapasānudantu Māyāntarāyāśca Bāhyā Alakṣmīḥ॥6॥

Upaitu Māṃ Devasakhaḥ Kīrtiśca Maṇinā Saha।
Prādurbhūto’smi Rāṣṭre’smin Kīrtimṛddhiṃ Dadātu Me॥7॥

Kṣutpipāsāmalāṃ Jyeṣṭhāmalakṣmīṃ Nāśayāmyaham।
Abhūtimasamṛddhiṃ Ca Sarvāṃ Nirṇuda Me Gṛhāt॥8॥

Gandhadvārāṃ Durādharṣāṃ Nityapuṣṭāṃ Karīṣiṇīm।
Iśvarīṃg Sarvabhūtānāṃ Tāmihopahvaye Śriyam॥9॥

Manasaḥ Kāmamākūtiṃ Vācaḥ Satyamaśīmahi।
Paśūnāṃ Rūpamannasya Mayi Śrīḥ Śrayatāṃ Yaśaḥ॥10॥

Kardamena Prajābhūtā Mayi Sambhava Kardama।
Śriyaṃ Vāsaya Me Kule Mātaraṃ Padmamālinīm॥11॥

Āpaḥ Sṛjantu Snigdhāni Ciklīta Vasa Me Gṛhe।
Ni Ca Devīṃ Mātaraṃ Śriyaṃ Vāsaya Me Kule॥12॥

Ārdrāṃ Puṣkariṇīṃ Puṣṭiṃ Piṅgalāṃ Padmamālinīm।
Candrāṃ Hiraṇmayīṃ Lakṣmīṃ Jātavedo Ma Āvaha॥13॥

Ārdrāṃ Yaḥ Kariṇīṃ Yaṣṭiṃ Suvarṇāṃ Hemamālinīm।
Sūryāṃ Hiraṇmayīṃ Lakṣmīṃ Jātavedo Ma Āvaha॥14॥

Tāṃ Ma Āvaha Jātavedo Lakṣmīmanapagāminīm।
Yasyāṃ Hiraṇyaṃ Prabhūtaṃ Gāvo Dāsyo’śvān Vindeyaṃ Pūruṣānaham॥15॥

Yaḥ Śuciḥ Prayato Bhūtvā Juhuyādājyamanvaham।
Sūktaṃ Pañcadaśarcaṃ Ca Śrīkāmaḥ Satataṃ Japet॥16॥

Padmānane Padma Ūru Padmākṣī Padmāsambhave।
Tvaṃ Māṃ Bhajasva Padmākṣī Yena Saukhyaṃ Labhāmyaham॥17॥

Aśvadāyi Godāyi Dhanadāyi Mahādhane।
Dhanaṃ Me Juṣatāṃ Devi Sarvakāmāṃśca Dehi Me॥18॥

Putrapautra Dhanaṃ Dhānyaṃ Hastyaśvādigave Ratham।
Prajānāṃ Bhavasi Mātā Āyuṣmantaṃ Karotu Mām॥19॥

Dhanamagnirdhanaṃ Vāyurdhanaṃ Sūryo Dhanaṃ Vasuḥ।
Dhanamindro Bṛhaspatirvaruṇaṃ Dhanamaśnute॥20॥

Vainateya Somaṃ Piba Somaṃ Pibatu Vṛtrahā।
Somaṃ Dhanasya Somino Mahyaṃ Dadātu Sominaḥ॥21॥

Na Krodho Na Ca Mātsarya Na Lobho Nāśubhā Matiḥ।
Bhavanti Kṛtapuṇyānāṃ Bhaktānāṃ Śrīsūktaṃ Japetsadā॥22॥

Varṣantu Te Vibhāvari Divo Abhrasya Vidyutaḥ।
Rohantu Sarvabījānyava Brahma Dviṣo Jahi॥23॥

Padmapriye Padmini Padmahaste Padmālaye Padmadalāyatākṣi।
Viśvapriye Viṣṇu Mano’nukūle Tvatpādapadmaṃ Mayi Sannidhatsva॥24॥

Yā Sā Padmāsanasthā Vipulakaṭitaṭī Padmapatrāyatākṣī।
Gambhīrā Vartanābhiḥ Stanabhara Namitā Śubhra Vastrottarīyā॥25॥

Akṣmīrdivyairgajendrairmaṇigaṇakhacitaissnāpitā Hemakumbhaiḥ।
Nityaṃ Sā Padmahastā Mama Vasatu Gṛhe Sarvamāṅgalyayuktā॥26॥

Lakṣmīṃ Kṣīrasamudra Rājatanayāṃ Śrīraṅgadhāmeśvarīm।
Dāsībhūtasamasta Deva Vanitāṃ Lokaika Dīpāṃkurām॥27॥

Śrīmanmandakaṭākṣalabdha Vibhava Brahmendragaṅgādharām।
Tvāṃ Trailokya Kuṭumbinīṃ Sarasijāṃ Vande Mukundapriyām॥28॥

Siddhalakṣmīrmokṣalakṣmīrjayalakṣmīssarasvatī।
Śrīlakṣmīrvaralakṣmīśca Prasannā Mama Sarvadā॥29॥

Varāṃkuśau Pāśamabhītimudrāṃ Karairvahantīṃ Kamalāsanasthām।
Bālārka Koṭi Pratibhāṃ Triṇetrāṃ Bhajehamādyāṃ Jagadīsvarīṃ Tvām॥30॥

Sarvamaṅgalamāṅgalye Śive Sarvārtha Sādhike।
Śaraṇye Tryambake Devi Nārāyaṇi Namo’stu Te॥
Nārāyaṇi Namo’stu Te॥ Nārāyaṇi Namo’stu Te॥31॥

Sarasijanilaye Sarojahaste Dhavalatarāṃśuka Gandhamālyaśobhe।
Bhagavati Harivallabhe Manojñe Tribhuvanabhūtikari Prasīda Mahyam॥32॥

Viṣṇupatnīṃ Kṣamāṃ Devīṃ Mādhavīṃ Mādhavapriyām।
Viṣṇoḥ Priyasakhīṃ Devīṃ Namāmyacyutavallabhām॥33॥

Mahālakṣmī Ca Vidmahe Viṣṇupatnī Ca Dhīmahi।
Tanno Lakṣmīḥ Pracodayāt॥34॥

Śrīvarcasyamāyuṣyamārogyamāvidhāt Pavamānaṃ Mahiyate।
Dhanaṃ Dhānyaṃ Paśuṃ Bahuputralābhaṃ Śatasaṃvatsaraṃ Dīrghamāyuḥ॥35॥

Ṛṇarogādidāridryapāpakṣudapamṛtyavaḥ।
Bhayaśokamanastāpā Naśyantu Mama Sarvadā॥36॥

Ya Evaṃ Veda।
Oṃ Mahādevyai Ca Vidmahe Viṣṇupatnī Ca Dhīmahi।
Tanno Lakṣmīḥ Pracodayāt
Oṃ Śāntiḥ Śāntiḥ Śāntiḥ॥37॥




हिरण्यवर्णां हरिणीं सुवर्णरजतस्रजाम्।
चन्द्रां हिरण्मयीं लक्ष्मीं जातवेदो म आवह॥१॥

hiraṇyavarṇāṃ hariṇīṃ suvarṇarajatasrajām।
candrāṃ hiraṇmayīṃ lakṣmīṃ jātavedo ma āvaha॥1॥

हे जातवेदो, मेरे लिए उस लक्ष्मी का आह्वान करो जो सुनहरे रंग की, सुंदर और सोने और चांदी की मालाओं से सुशोभित हैं। (सोना सूर्य या तप की अग्नि का प्रतिनिधित्व करता है; चांदी चंद्रमा या शुद्ध सत्त्व के आनंद और सौंदर्य का प्रतिनिधित्व करती है।) जो एक सुनहरी आभा वाले चंद्रमा की तरह है, जो लक्ष्मी है, जो श्री का अवतार है;

O Jatavedo, invoke for me that Lakshmi who is of golden complexion, beautiful and adorned with gold and silver garlands. (Gold represents sun or the fire of tapas; silver represents moon or the bliss and beauty of pure sattva.) who is like the moon with a golden aura, who is Lakshmi, the embodiment of Sri;

तां म आवह जातवेदो लक्ष्मीमनपगामिनीम्।
यस्यां हिरण्यं विन्देयं गामश्वं पुरुषानहम्॥२॥

tāṃ ma āvaha jātavedo lakṣmīmanapagāminīm।
yasyāṃ hiraṇyaṃ vindeyaṃ gāmaśvaṃ puruṣānaham॥2॥



हे जातवेदो, मेरे लिए आह्वान करें कि लक्ष्मी, जो दूर नहीं जाती है, (श्री अचल, सर्वव्यापी और सभी सुंदरता का अंतर्निहित सार है। श्री के अवतार के रूप में देवी लक्ष्मी इस प्रकार अपने आवश्यक स्वभाव में गतिहीन हैं।) जिनके स्वर्ण स्पर्श से मुझे पशु, घोड़े, सन्तति और दास प्राप्त होंगे। स्वर्ण स्पर्श तप की अग्नि का प्रतिनिधित्व करता है जो देवी की कृपा से प्रयास की ऊर्जा के रूप में हमारे भीतर प्रकट होती है। मवेशी, घोड़े आदि प्रयास के बाद श्री के बाहरी रूप हैं।

O Jatavedo, invoke for me that Lakshmi, who does not go away, (Sri is non-moving, all-pervasive and the underlying essence of all beauty. Devi Lakshmi as the embodiment of Sri is thus non-moving in her essential nature.) By whose golden touch, I will obtain cattle, horses, progeny and servants. Golden touch represents the fire of tapas which manifests in us as the energy of effort by the grace of the Devi. Cattle, horses etc are external manifestations of Sri following the effort.

अश्वपूर्वां रथमध्यां हस्तिनादप्रबोधिनीम्।
श्रियं देवीमुपह्वये श्रीर्मा देवी जुषताम्॥३॥

aśvapūrvāṃ rathamadhyāṃ hastinādaprabodhinīm।
śriyaṃ devīmupahvaye śrīrmā devī juṣatām॥3॥


हे जातवेदो, मेरे लिए उस लक्ष्मी का आह्वान करें जो श्री के रथ में विराजमान हैं, जो सामने घोड़ों द्वारा संचालित है और जिनकी उपस्थिति हाथियों की तुरही से सुनाई देती है, (रथ श्री के निवास का प्रतिनिधित्व करता है और घोड़े प्रयास की ऊर्जा का प्रतिनिधित्व करते हैं। हाथियों की तुरही ज्ञान के जागरण का प्रतिनिधित्व करती है)। उस देवी को बुलाओ जो श्री का अवतार है, ताकि समृद्धि की देवी मुझ पर प्रसन्न हो जाए। समृद्धि श्री की बाहरी अभिव्यक्ति है और इसलिए जब श्री का आह्वान किया जाता है तो प्रसन्नता होती है।


O Jatavedo, invoke for me that Lakshmi who is abiding in the chariot of Sri which is driven by horses in front and whose appearance is heralded by the trumpet of elephants, (chariot represents the abode of Sri and horses represents the energy of effort. The trumpet of elephants represents the awakening of wisdom). Invoke the devi who is the embodiment of Sri nearer so that the devi of prosperity becomes pleased with me. Prosperity is the external manifestation of Sri and is therefore pleased when Sri is invoked.

कां सोस्मितां हिरण्यप्राकारामार्द्रां ज्वलन्तीं तृप्तां तर्पयन्तीम्।
पद्मे स्थितां पद्मवर्णां तामिहोपह्वये श्रियम्॥४॥

kāṃ sosmitāṃ hiraṇyaprākārāmārdrāṃ jvalantīṃ tṛptāṃ tarpayantīm।
padme sthitāṃ padmavarṇāṃ tāmihopahvaye śriyam॥4॥


हे जातवेदो, मेरे लिए उस लक्ष्मी का आह्वान करो जो एक सुंदर मुस्कान है और जो एक नरम सुनहरी चमक से घिरी हुई है; जो सदा संतुष्ट है और उन सभी को संतुष्ट करती है जिन पर वह स्वयं को प्रकट करती है, (सुंदर मुस्कान श्री की दिव्य सुंदरता का प्रतिनिधित्व करती है जो तप की अग्नि की सुनहरी चमक से घिरी हुई है)। जो कमल में रहता है और कमल का रंग है; कमल कुंडलिनी के कमल का प्रतिनिधित्व करता है।

O Jatavedo, invoke for me that Lakshmi who is having a beautiful smile and who is enclosed by a soft golden glow; who is eternally satisfied and satisfies all those to whom she reveals herself, (beautiful smile represents the trancendental beauty of Sri who is enclosed by the golden glow of the fire of tapas). Who abides in the lotus and has the colour of the lotus; Lotus represents the lotus of kundalini.

चन्द्रां प्रभासां यशसा ज्वलन्तीं श्रियं लोके देवजुष्टामुदाराम्।
तां पद्मिनीमीं शरणमहं प्रपद्येऽलक्ष्मीर्मे नश्यतां त्वां वृणे॥५॥

candrāṃ prabhāsāṃ yaśasā jvalantīṃ śriyaṃ loke devajuṣṭāmudārām।
tāṃ padminīmīṃ śaraṇamahaṃ prapadye’lakṣmīrme naśyatāṃ tvāṃ vṛṇe॥5॥



हे जातवेदो, मेरे लिए उस लक्ष्मी का आह्वान करें जो श्री के अवतार हैं और जिनकी महिमा सभी लोकों में चंद्रमा के तेज की तरह चमकती है; जो कुलीन है और जिसकी देवताओं द्वारा पूजा की जाती है। मैं उनके चरणों में शरण लेता हूं, जो कमल में निवास करते हैं; उसकी कृपा से, भीतर और बाहर अलक्ष्मी (बुराई, संकट और गरीबी के रूप में) को नष्ट कर दें। कमल कुंडलिनी के कमल का प्रतिनिधित्व करता है।

O Jatavedo, invoke for me that Lakshmi who is the embodiment of Sri and whose glory shines like the splendour of the moon in all the worlds; who is noble and who is worshipped by the devas. I take refuge at her feet, who abides in the lotus; by her grace, let the alakshmi (in the form of evil, distress and poverty) within and without be destroyed. Lotus represents the lotus of kundalini.

आदित्यवर्णे तपसोऽधिजातो वनस्पतिस्तव वृक्षोऽथ बिल्वः।
तस्य फलानि तपसानुदन्तु मायान्तरायाश्च बाह्या अलक्ष्मीः॥६॥

ādityavarṇe tapaso’dhijāto vanaspatistava vṛkṣo’tha bilvaḥ।
tasya phalāni tapasānudantu māyāntarāyāśca bāhyā alakṣmīḥ॥6॥


हे जातवेदो, मेरे लिए उस लक्ष्मी का आह्वान करो जो सूर्य के रंग की है और तप से पैदा हुई है; तपस जो एक विशाल पवित्र बिल्व वृक्ष के समान है। सूर्य का सुनहरा रंग तप की अग्नि का प्रतिनिधित्व करता है। तप के उस वृक्ष का फल भीतर के मोह और अज्ञान को और बाहर की अलक्ष्मी (बुराई, संकट और दरिद्रता के रूप में) को दूर भगा दे।


O Jatavedo, invoke for me that Lakshmi who is of the colour of the sun and born of tapas; the tapas which is like a huge sacred bilva tree. The golden colour of the sun represents the fire of tapas. Let the fruit of that tree of tapas drive away the delusion and ignorance within and the alakshmi (in the form of evil, distress and poverty) outside.

उपैतु मां देवसखः कीर्तिश्च मणिना सह।
प्रादुर्भूतोऽस्मि राष्ट्रेऽस्मिन् कीर्तिमृद्धिं ददातु मे॥७॥

upaitu māṃ devasakhaḥ kīrtiśca maṇinā saha।
prādurbhūto’smi rāṣṭre’smin kīrtimṛddhiṃ dadātu me॥7॥


हे जातवेदो, मेरे लिए आह्वान करें कि लक्ष्मी जिनकी उपस्थिति से देवों के साथी महिमा (आंतरिक समृद्धि) और विभिन्न रत्नों (बाहरी समृद्धि) के साथ मेरे पास आएंगे, और मैं श्री के दायरे में पुनर्जन्म होगा (आंतरिक परिवर्तन का प्रतीक) पवित्रता) जो मुझे आंतरिक महिमा और बाहरी समृद्धि प्रदान करेगी।

O Jatavedo, invoke for me that Lakshmi by whose presence will come near me the companions of the devas along with glory (inner prosperity) and various jewels (outer prosperity), and I will be reborn in the realm of Sri (signifying inner transformation towards purity) which will grant me inner glory and outer prosperity.

क्षुत्पिपासामलां ज्येष्ठामलक्ष्मीं नाशयाम्यहम्।
अभूतिमसमृद्धिं च सर्वां निर्णुद मे गृहात्॥८॥

kṣutpipāsāmalāṃ jyeṣṭhāmalakṣmīṃ nāśayāmyaham।
abhūtimasamṛddhiṃ ca sarvāṃ nirṇuda me gṛhāt॥8॥



हे जातवेदो, मेरे लिए उस लक्ष्मी का आह्वान करें जिनकी उपस्थिति उनकी बड़ी बहन अलक्ष्मी से जुड़ी भूख, प्यास और अशुद्धता को नष्ट कर देगी, और मेरे घर से दुर्भाग्य और दुर्भाग्य को दूर कर देगी।

O Jatavedo, invoke for me that Lakshmi whose presence will destroy hunger, thirst and impurity associated with her elder sister alakshmi, and drive away the wretchedness and ill-fortune from my house.

गन्धद्वारां दुराधर्षां नित्यपुष्टां करीषिणीम्।
ईश्वरींग् सर्वभूतानां तामिहोपह्वये श्रियम्॥९॥

gandhadvārāṃ durādharṣāṃ nityapuṣṭāṃ karīṣiṇīm।
īśvarīṃg sarvabhūtānāṃ tāmihopahvaye śriyam॥9॥


हे जातवेदो, मेरे लिए आह्वान करें कि लक्ष्मी जो सभी सुगंधों की स्रोत हैं, जिनके पास जाना मुश्किल है, जो हमेशा बहुतायत से भरी रहती हैं और जहां भी वह खुद को प्रकट करती हैं, वहां बहुतायत का अवशेष छोड़ देती हैं। सभी प्राणियों में शासन करने वाली शक्ति कौन है; कृपया उसे यहाँ आमंत्रित करें, जो श्री का अवतार है।

O Jatavedo, invoke for me that Lakshmi who is the source of all fragrances, who is difficult to approach, who is always filled with abundance and leaves a residue of abundance wherever she reveals herself. Who is the ruling power in all beings; Please invoke her here, who is the embodiment of Sri.

मनसः काममाकूतिं वाचः सत्यमशीमहि।
पशूनां रूपमन्नस्य मयि श्रीः श्रयतां यशः॥१०॥

manasaḥ kāmamākūtiṃ vācaḥ satyamaśīmahi।
paśūnāṃ rūpamannasya mayi śrīḥ śrayatāṃ yaśaḥ॥10॥



हे जातवेदो, मेरे लिए उस लक्ष्मी का आह्वान करो जिसके लिए मेरा हृदय वास्तव में तरसता है और जिस तक मेरी वाणी वास्तव में पहुँचने का प्रयास करती है, जिसकी उपस्थिति से मेरे जीवन में (बाहरी) समृद्धि के रूप में पशु, सौंदर्य और भोजन आएगा और कौन निवास करेगा (अर्थात प्रकट) मुझ में (आंतरिक) श्री की महिमा के रूप में।

O Jatavedo, invoke for me that Lakshmi for whom my heart truly yearns and to whom my speech truly tries to reach, by whose presence will come cattle, beauty and food in my life as (external) prosperity and who will reside (i.e. reveal) in me as (inner) glory of Sri.

कर्दमेन प्रजाभूता मयि सम्भव कर्दम।
श्रियं वासय मे कुले मातरं पद्ममालिनीम्॥११॥

kardamena prajābhūtā mayi sambhava kardama।
śriyaṃ vāsaya me kule mātaraṃ padmamālinīm॥11॥


हे कर्दम, मेरे लिए अपनी माता का आह्वान करो। जैसा कि कर्दम (मिट्टी द्वारा दर्शाई गई पृथ्वी का उल्लेख करते हुए) मानव जाति के अस्तित्व के लिए आधार के रूप में कार्य करता है। इसी तरह हे कर्दम (अब देवी लक्ष्मी के पुत्र कर्दम ऋषि का जिक्र करते हुए आप मेरे साथ रहें, और अपक्की माता को मेरे घराने में रहने का कारण हो; आपकी माँ जो श्री के अवतार हैं और कमल से घिरी हुई हैं।


O Kardama, invoke for me your mother. As Kardama (referring to earth represented by mud) acts as the substratum for the existence of mankind. Similarly O Kardama (now referring to sage Kardama, the son of devi Lakshmi you stay with me, and be the cause to bring your mother to dwell in my family; your mother who is the embodiment of Sri and encircled by lotuses.

आपः सृजन्तु स्निग्धानि चिक्लीत वस मे गृहे।
नि च देवीं मातरं श्रियं वासय मे कुले॥१२॥

āpaḥ sṛjantu snigdhāni ciklīta vasa me gṛhe।
ni ca devīṃ mātaraṃ śriyaṃ vāsaya me kule॥12॥

हे चिक्लिता, मुझे अपनी माँ के लिए बुलाओ। जैसे चिक्लिता (पानी द्वारा दर्शाई गई नमी का जिक्र करते हुए) अपनी उपस्थिति से सभी चीजों में सुंदरता पैदा करती है। इसी तरह हे चिक्लिता (अब चिक्लिता का जिक्र करते हुए, देवी लक्ष्मी के पुत्र, आप मेरे साथ रहें, और अपनी उपस्थिति से अपनी माँ, देवी को मेरे परिवार में रहने के लिए ले आओ, जो श्री (और सभी सुंदरता का सार) का अवतार हैं।

O Chiklita, invoke for me your mother. As Chiklita (referring to moisture represented by water) creates loveliness in all things by its presence. Similarly O Chiklita (now referring to Chiklita, the son of devi Lakshmi you stay with me, and by your presence bring your mother, the devi who is the embodiment of Sri (and essence of all loveliness) to dwell in my family.

आर्द्रां पुष्करिणीं पुष्टिं पिङ्गलां पद्ममालिनीम्।
चन्द्रां हिरण्मयीं लक्ष्मीं जातवेदो म आवह॥१३॥

ārdrāṃ puṣkariṇīṃ puṣṭiṃ piṅgalāṃ padmamālinīm।
candrāṃ hiraṇmayīṃ lakṣmīṃ jātavedo ma āvaha॥13॥



हे जातवेदो, मेरे लिए उस लक्ष्मी का आह्वान करो जो कमल के तालाब की नमी की तरह है जो एक आत्मा को पोषण देती है (उसकी सुखदायक सुंदरता के साथ); और जो हल्के पीले कमल से घिरा हुआ है, जो सोने की आभा वाले चंद्रमा के समान है; हे जाटवेदो, कृपया मेरे लिए उस लक्ष्मी का आह्वान करें। चंद्रमा के रूप में देवी लक्ष्मी श्री के दिव्य आनंद और सुंदरता का प्रतिनिधित्व करती हैं। इस सुखदायक सुंदरता की तुलना कमल के तालाब की नमी से की जाती है जो आत्मा को पोषण देता है।

O Jatavedo, invoke for me that Lakshmi who is like the moisture of a lotus pond which nourishes a soul (with her soothing loveliness); and who is encircled by light yellow lotuses, who is like a moon with a golden aura; O Jatavedo, please invoke that Lakshmi for me. Devi Lakshmi in the form of a moon represents the transcendental bliss and beauty of Sri. This soothing loveliness is compared with the moisture of a lotus pond which nourishes a soul.

आर्द्रां यः करिणीं यष्टिं सुवर्णां हेममालिनीम्।
सूर्यां हिरण्मयीं लक्ष्मीं जातवेदो म आवह॥१४॥

ārdrāṃ yaḥ kariṇīṃ yaṣṭiṃ suvarṇāṃ hemamālinīm।
sūryāṃ hiraṇmayīṃ lakṣmīṃ jātavedo ma āvaha॥14॥


हे जातवेदो, मेरे लिए उस लक्ष्मी का आह्वान करें जो नमी की तरह है (लाक्षणिक रूप से ऊर्जा का प्रतिनिधित्व करती है) जो गतिविधियों के प्रदर्शन का समर्थन करती है; और जो सोने से घिरा हुआ है (तप की आग की चमक), जो सोने की आभा वाले सूर्य के समान है; हे जाटवेदो, कृपया मेरे लिए उस लक्ष्मी का आह्वान करें। सूर्य के रूप में देवी लक्ष्मी तप की अग्नि का प्रतिनिधित्व करती हैं। इस आग की तुलना गतिविधियों के भीतर नमी से की जाती है, नमी आलंकारिक रूप से ऊर्जा को दर्शाती है। तप की अग्नि गतिविधियों की ऊर्जा के रूप में प्रकट होती है।


O Jatavedo, invoke for me that Lakshmi who is like the moisture (figuratively representing energy) which supports the performance of activities; and who is encircled by gold (glow of the fire of tapas), who is like a sun with a golden aura; O Jatavedo, please invoke that Lakshmi for me. Devi Lakshmi in the form of a sun represents the fire of tapas. This fire is compared with the moisture within activities, the moisture figuratively signifying energy. The fire of tapas manifests as the energy of activities.

तां म आवह जातवेदो लक्ष्मीमनपगामिनीम्।
यस्यां हिरण्यं प्रभूतं गावो दास्योऽश्वान् विन्देयं पूरुषानहम्॥१५॥

tāṃ ma āvaha jātavedo lakṣmīmanapagāminīm।
yasyāṃ hiraṇyaṃ prabhūtaṃ gāvo dāsyo’śvān vindeyaṃ pūruṣānaham॥15॥


हे जातवेदो, मेरे लिए उस लक्ष्मी का आह्वान करो, जो दूर नहीं जाती। श्री अचल, सर्वव्यापी और सभी सौंदर्य का अंतर्निहित सार है। श्री के अवतार के रूप में देवी लक्ष्मी इस प्रकार अपने आवश्यक स्वभाव में गतिहीन हैं। जिसके सुनहरे स्पर्श से मैं (अर्थात् श्री प्रकट होगा) प्रचुर मात्रा में पशु, सेवक, घोड़े और संतान प्राप्त करूंगा। स्वर्ण स्पर्श तप की अग्नि का प्रतिनिधित्व करता है जो देवी की कृपा से प्रयास की ऊर्जा के रूप में हमारे भीतर प्रकट होती है। मवेशी, घोड़े आदि प्रयास के बाद श्री के बाहरी रूप हैं।

O Jatavedo, invoke for me that Lakshmi, who does not go away. Sri is non-moving, all-pervasive and the underlying essence of all beauty. Devi Lakshmi as the embodiment of Sri is thus non-moving in her essential nature. By whose golden touch I will obtain (i.e. Sri will be manifested as) abundant cattle, servants, horses and progeny. Golden touch represents the fire of tapas which manifests in us as the energy of effort by the grace of the devi. cattle, horses etc are external manifestations of Sri following the effort.

यः शुचिः प्रयतो भूत्वा जुहुयादाज्यमन्वहम्।
सूक्तं पञ्चदशर्चं च श्रीकामः सततं जपेत्॥१६॥

yaḥ śuciḥ prayato bhūtvā juhuyādājyamanvaham।
sūktaṃ pañcadaśarcaṃ ca śrīkāmaḥ satataṃ japet॥16॥


जो लोग शारीरिक रूप से शुद्ध और भक्तिभाव से निवृत्त होकर प्रतिदिन मक्खन से यज्ञ करते हैं, वे श्री सूक्त के पन्द्रह श्लोकों का निरंतर पाठ करते हुए देवी लक्ष्मी की कृपा से श्री की कामना पूरी करते हैं।

Those who after becoming bodily clean and devotionally disposed perform sacrificial offering with butter day after day, by constantly reciting the fifteen verses of Sri suktam will have their longing for Sri fulfilled by the grace of devi Lakshmi.

पद्मानने पद्म ऊरु पद्माक्षी पद्मासम्भवे।
त्वं मां भजस्व पद्माक्षी येन सौख्यं लभाम्यहम्॥१७॥

padmānane padma ūru padmākṣī padmāsambhave।
tvaṃ māṃ bhajasva padmākṣī yena saukhyaṃ labhāmyaham॥17॥


माँ लक्ष्मी को नमस्कार जिनका मुख कमल का है, जो कमल द्वारा समर्थित (जांघ द्वारा इंगित) हैं, जिनकी आँखें कमल की हैं और जो कमल से उत्पन्न हुई हैं। कमल कुंडलिनी को इंगित करता है। चेहरा व्यक्ति की प्रकृति को इंगित करता है, जांघें समर्थन को इंगित करती हैं और आंखें आध्यात्मिक दृष्टि को इंगित करती हैं। यह श्लोक मां लक्ष्मी के दिव्य स्वरूप का वर्णन करता है। वह योग से पैदा हुई है, योग से जुड़ी हुई है और एक भक्त को उसकी आध्यात्मिक दृष्टि से प्रकट करती है। हे माँ, आप मुझमें तीव्र भक्ति से उत्पन्न आध्यात्मिक दृष्टि (कमल की आँखों से संकेतित) में प्रकट होती हैं, जिससे मैं दिव्य आनंद से भर जाता हूँ (अर्थात प्राप्त करता हूँ)।

Salutations to mother Lakshmi whose face is of lotus, who is supported (indicated by thigh) by lotus, whose eyes are of lotus and who is born of lotus. Lotus indicates kundalini. Face indicates the nature of a person, thighs indicate support and eyes indicate the spiritual vision. This verse describes the transcendental nature of mother Lakshmi. she is born of yoga, united with yoga and revealed to a devotee in his spiritual vision. O mother, you manifest in me in the spiritual vision (indicated by lotus eyes ) born of intense devotion by which I am filled with (i.e. obtain) divine bliss.

अश्वदायि गोदायि धनदायि महाधने।
धनं मे जुषतां देवि सर्वकामांश्च देहि मे॥१८॥

aśvadāyi godāyi dhanadāyi mahādhane।
dhanaṃ me juṣatāṃ devi sarvakāmāṃśca dehi me॥18॥


सभी को घोड़े, गाय और धन की दाता माँ लक्ष्मी को नमस्कार; और जो इस संसार में बड़ी बहुतायत का स्रोत है। हे देवी, कृपया मुझे धन (आंतरिक और बाहरी दोनों) प्रदान करने और मेरी सभी आकांक्षाओं को पूरा करने की कृपा करें।

Salutations to mother Lakshmi who is the giver of horses, cows and wealth to all; and who is the source of the great abundance in this world. O devi, please be gracious to grant wealth (both inner and outer) to me and fulfil all my aspirations.

पुत्रपौत्र धनं धान्यं हस्त्यश्वादिगवे रथम्।
प्रजानां भवसि माता आयुष्मन्तं करोतु माम्॥१९॥

putrapautra dhanaṃ dhānyaṃ hastyaśvādigave ratham।
prajānāṃ bhavasi mātā āyuṣmantaṃ karotu mām॥19॥


माता लक्ष्मी को प्रणाम। हे माता, हमें अपने वंश को जारी रखने के लिए बच्चों और पोते-पोतियों के साथ प्रदान करें; और धन, अनाज, हाथी, घोड़े, गाय और हमारे दैनिक उपयोग के लिए गाड़ियां। हे माता, हम तेरी सन्तान हैं; कृपया हमारे जीवन को लंबा और जोश से भरा बनाएं।

Salutations to mother Lakshmi. O mother, bestow us with children and grandchildren to continue our lineage; and wealth, grains, elephants, horses, cows and carriages for our daily use. We are your children, O mother; please make our lives long and full of vigour.

धनमग्निर्धनं वायुर्धनं सूर्यो धनं वसुः।
धनमिन्द्रो बृहस्पतिर्वरुणं धनमश्नुते॥२०॥

dhanamagnirdhanaṃ vāyurdhanaṃ sūryo dhanaṃ vasuḥ।
dhanamindro bṛhaspatirvaruṇaṃ dhanamaśnute॥20॥


माता लक्ष्मी को प्रणाम। हे माँ, आप (धनम द्वारा इंगित) अग्नि (अग्नि के देवता) के पीछे की शक्ति हैं, आप वायु (हवा के देवता) के पीछे की शक्ति हैं, आप सूर्य (सूर्य के देवता) के पीछे की शक्ति हैं, आप हैं वसु (आकाशीय प्राणी) के पीछे की शक्ति। आप इंद्र, बृहस्पति और वरुण (जल के देवता) के पीछे की शक्ति हैं; आप हर चीज के पीछे सर्वव्यापी सार हैं।

Salutations to mother Lakshmi. O mother, you (indicated by dhanam) are the power behind agni (the god of fire), you are the power behind vayu (the god of wind), you are the power behind surya (the god of sun), you are the power behind the vasus (celestial beings). You are the power behind indra, vrhaspati and varuna (the god of water); you are the all-pervading essence behind everything.

वैनतेय सोमं पिब सोमं पिबतु वृत्रहा।
सोमं धनस्य सोमिनो मह्यं ददातु सोमिनः॥२१॥

vainateya somaṃ piba somaṃ pibatu vṛtrahā।
somaṃ dhanasya somino mahyaṃ dadātu sominaḥ॥21॥

माँ लक्ष्मी को नमस्कार जो श्री विष्णु को अपने हृदय में धारण करते हैं (जैसे विनता के पुत्र गरुड़ उन्हें अपनी पीठ पर बिठाते हैं) हमेशा सोम (भीतर दिव्य आनंद) पीते हैं; सभी अपनी इच्छाओं के आंतरिक शत्रुओं का नाश करके उस सोम को पी लें (इस प्रकार श्री विष्णु के निकट हो जाते हैं)। वह सोम श्री से उत्पन्न होता है जो सोम (दिव्य आनंद) का अवतार है; हे माँ, कृपया मुझे भी वह सोम दे दो, तुम जो उस सोम के स्वामी हो।

Salutations to mother Lakshmi those who carry Sri Vishnu in their heart (like Garuda, the son of Vinata carries him on his back) always drink soma (the divine bliss within); let all drink that soma by destroying their inner enemies of desires (thus gaining nearness to Sri Vishnu). That soma originates from Sri who is the embodiment of soma (the divine bliss); O mother, please give that soma to me too, you who are the possessor of that soma.

न क्रोधो न च मात्सर्य न लोभो नाशुभा मतिः।
भवन्ति कृतपुण्यानां भक्तानां श्रीसूक्तं जपेत्सदा॥२२॥

na krodho na ca mātsarya na lobho nāśubhā matiḥ।
bhavanti kṛtapuṇyānāṃ bhaktānāṃ śrīsūktaṃ japetsadā॥22॥


माँ लक्ष्मी को प्रणाम, न तो क्रोध और न ही ईर्ष्या, न लालच और न ही बुरे उद्देश्य उन भक्तों में आ सकते हैं जिन्होंने हमेशा भक्ति के साथ महान श्री सूक्तम का पाठ किया है।

Salutations to mother Lakshmi neither anger nor jealousy, neither greed nor evil intentions can exist in the devotees who have acquired merit by always reciting with devotion the great Sri Suktam.

वर्षन्तु ते विभावरि दिवो अभ्रस्य विद्युतः।
रोहन्तु सर्वबीजान्यव ब्रह्म द्विषो जहि॥२३॥

varṣantu te vibhāvari divo abhrasya vidyutaḥ।
rohantu sarvabījānyava brahma dviṣo jahi॥23॥


माता लक्ष्मी को प्रणाम। हे माँ, कृपया अपनी कृपा के प्रकाश को बिजली की तरह गरज-बादल से भरे आकाश में बरसाएँ और भेदभाव के सभी बीजों को एक उच्च आध्यात्मिक स्तर पर चढ़ाएँ; हे माता, आप ब्रह्म स्वरूप की और समस्त द्वेष का नाश करने वाली हैं।

Salutations to mother Lakshmi. O mother, please shower your light of grace like lightning in a sky filled with thunder-cloud and ascend all the seeds of differentiation to a higher spiritual plane; O mother, you are of the nature of brahman and destroyer of all hatred.

पद्मप्रिये पद्मिनि पद्महस्ते पद्मालये पद्मदलायताक्षि।
विश्वप्रिये विष्णु मनोऽनुकूले त्वत्पादपद्मं मयि सन्निधत्स्व॥२४॥
